Skip links
Моркови

Моркови – предпочитан зеленчук в кухнята

Loading

Моркови – преди да разкажем как се използват в кухнята, малко история.

Дивите предци на морковите са растели на територията на съвременен Афганистан, където все още се е запезено видовото им разнообразие.

Родината на обикновените моркови е Югозападна Азия, където те се  отглеждат преди около 4000 години. Първият морков, познат на човечеството, е лилав и доста горчив. Тоест, той е бил отглеждан заради ароматните семена и пикантните зелени листа. С течение на времето са разработени сортове с по-сладък и по-малко твърд корен. През I век от н.е. се появяват червеникавите сортове моркови, а до XII век – има вече жълти и бели. От 17-ти век в Холандия се отглеждат моркови в цвета на кралското семейство – оранжеви. Днес морковът е с различни форми и цветове. Той вирее на всички континенти с изключение на Антарктида.

Какво съдържат морковите всъщност?

Всички моркови са богати на фибри, захари, протеини, етерични масла и мазнини. те са известни с високото съдържание на бета-каротин (провитамин А), витамините С, Е, К и няколко витамини от група В – В1, В2, В3, В6, В9. От микро- и макроелементите морковите съдържат: калий, калций, фосфор, мед, хром, цинк, флуор и желязо. Калорийното съдържание на морковите е 35 kcal, а хранителна им стойност е: протеини – 1,3 g, мазнини – 0,1 g, въглехидрати – 6,9 g.

Съхранение на моркови.

Оптимални условия за запазване на кореноплодни култури са температури от 0 до +4 °, влажност на въздуха – от 80 до 95%, добра вентилация, осигуряваща постоянен поток на въздуха.

  • Морковът обокновено зимата се съхранява в пясък. Това е най-достъпният и разпространен метод за съхранение. Пясъкът предотвратява загубата на влага, процесите на гниене. Препоръчително е да се полагат кореноплодни култури в кутии с мокър речен пясък, като се редуват слоевете. Най-горният слой зеленчуци трябва да бъде поръсен с пясък.
  • В найлонови торбички също се запазва добре. Големите, черни торбички за боклук работят добре за съхранение на кореноплодни зеленчуци. Плътните торбички не пропускат слънчевите лъчи, поддържат необходимото ниво на влажност вътре. За да се предотврати развитието на гнилостни процеси,  торбите се оставят леко отворени
  • В хладилника този зеленчук също се запазва добре без да губи вкуса и полезните си свойства. Просто се  опакова в найлонови торбички с отвори за достъп на въздух и се поставя в отделението за зеленчуци. При този метод морковите се съхраняват поне 2 месеца.
  • Морковът може и да се изсуши. За целта се измиватстарателно, обелва се, нарязва се на филийки или филийки, бланшира се за 10 минути във вряща вода. След това парченцата моркови се сушат на въздух в продължение на няколко дни или този процес се ускорява с помощта на електрическа сушилня, фурна. Готовият морковен полуфабрикат се съхранява в ленени или хартиени торбички, използва се при необходимост за готвене.

Приложение в кухнята.

Морковите се използват в много кухни по света. В Европа и Азия морковът е важна съставка в салати, зеленчукови яхнии, бульони и супи. Индийската пикантна супа от дал се приготвя с моркови, всички видове пилаф също са с този зеленчук. Благодарение на сладкия си вкус, морковите се използват в много десерти: индийски десерт от моркови, сварени в мляко, еврейски цимес, английски пудинг.

Мини морковите са много популярни в САЩ и Европа. Добавят се към салати, яхнии или се ядат между храненията.

Сокът от моркови е най-популярният зеленчуков сок. Неговият сладък вкус позволява да се използва както в чиста форма, така и в смеси с други, не толкова вкусни зеленчукови сокове.

Трябва да се помни, че само 3% от бета-каротина се абсорбира в тялото на човека от суровите моркови. За да се увеличи усвояването на мастноразтворимите витамини, препоръчва се морковите да бъдат леко нагрети с мазнини: пържене, задушаване  към яхнии и сосове. Морковите се готвят за 20-25 минути. По-добре е се да ползват небелени, но добре измити моркови: по този начин в тях ще се запазят повече витамини и микроелементи.

Здравословни ползи!

Морковите се използват в народната медицина за лечение на сърдечно-съдови и чревни заболявания, анемия и полиартрит. Сокът от моркови е първото средство при недостиг на витамини. Съдържащите се в морковите фитонциди убиват микробите, така че тези зеленчуци са ефективно средство при настинки и тонзилити. Сокът от морков укрепват ретината на окото, което го прави полезен при късогледство и умора на очите.

Нещо любопитно!

Легендата за способността на морковите да подобряват зрението на тъмно се появява по време на Втората световна война. Тогава британските военни, желаейки да скрият нови технологии за откриване на вражески самолети, заявяват, че пилотите ядат много моркови. По тази причина виждат и през нощта както през деня.

Все още няма оценки.

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни