Skip links
Кои са най-полезните плодове през зимата?

Кои са най-полезните плодове през зимата?

Loading

Диетолозите посочиха най-полезните плодове през зимата, с които се преодолява ефективно недостига на витамини и се борят настинките и грипа.

Цитрусовите плодове далече не са най-полезните плодове през зимните месеци. Истината, че те са богат източник на витамин С, но не само портокалите и лимоните могат да помогнат на имунната система и да се избегне недостига на витамини.  Диетолозите са направили класация на най-полезните плодове през зимата, които трябва да бъдат включени в хранителния режим за следващите месеци, като се вземе предвид сезонността и наличността им.

Ето и самата класация!

5-то място – банани

Това е може би най-неочакваният рейтинг.  И класацията се дължи на факта, че бананите са сигурен източник на въглехидрати, които ще доведат до наднормено тегло.  Но ако разгледаме полезните съставки, тогава витамин В6, манган и калий излизат на първо място. Ако не искате да наддавате на килограми, яжте не повече от един банан на ден.

4-то място – цитрусови плодове

Цитрусовите плодове според диетолозите заслужават едва четвъртото място в класацията.  Алергиите, които те причиняват при някои хора, им пречат да са по-напред.  Но наистина са отлични плодове за зимата и не бива да се отказваме от тях, ако липсва индивидуална непоносимост.

Те от голяма полза поради съдържанието на флавоноиди – вещества, които спомагат за нормализиране и стимулиране на имунната система.  И…съдържат много витамин С. И това е вярно.

3-то място – нар

Нарът е богат на витамините В6, К и С. Първият подпомага имунитета, нормалното функциониране на централната нервна система и състоянието на кръвта. съсирването на кръвта. Зърната от този плод се препоръчват като общоукрепващо средство след настинки, при анемия и при кашлица.

Наровете също така съдържат голямо количество витамин С, който стимулира добре имунитета. Подходящи за хора, които искат да отслабнат.

2-ро място – райскa ябълкa

Тези плодове са с високо съдържание на танини, които имат антибактериално, противовъзпалително и хемостатично действие.  Те укрепват кръвоносните съдове и помагат на тялото да усвои по-добре витамин С. Но тези плодове са ценни не само за танините. В тях има количество витамин А, йод, селен, полезни за щитовидната жлеза минерали.

1-во място – крушa

Диетолозите отреждат първото място по полезност в зимната класация на крушите.  Въпреки че съдържат относително малко витамин С (само 5,6% от дневната нужда в 100 грама), те са богати на други полезни вещества.  Става дума за минералите: силиций, желязо, кобалт и мед.

Недостатъчният прием на желязо води до хипохромна анемия (липса на хемоглобин), атрофичен гастрит и миокардиопатия, намалява тонуса на скелетните мускули и увеличава умората. Медта участва в метаболизма на желязото, стимулира усвояването на протеини и въглехидрати и осигурява кислород на тъканите на тялото.  Поради недостиг на мед могат да се появят смущения в сърдечно-съдовата система.  Силицият стимулира синтеза на колаген, докато кобалтът активира ензимите на метаболизма на мастните киселини и метаболизма на фолиевата киселина, който е необходим за развитието на имунната система. Крушите също са добър източник на фибри.

Хареса ли Ви статията за  най-полезните плодове през зимата – споделете я с бутоните по-долу в социалните мрежи.

2.5/5 (4)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни