Skip links
поелиране печене

Поелиране: класически топлинен процес

Loading

Поелиране: защо е класически топлинен процес?

Статията обяснява точно процеса поелиране като начин за приготвяне на храна.

Още първобитният човек започва да обработва храната си чрез огъня. Така тя по-лесно се усвоява от организма, в много случаи вече обработената храна се запазва по-дълго време. Първоначалната топлинна обработка е ставала на открит огън – печене на шиш, варене. Вероятно в Древна Елада е използвана за първи път и готварската пещ за приготвянето на големи количества печени ястия. Археологическите артефакти са доста –  цели или части от съдове за варене, което показва, че топлинният процес е бил познат от дълбока древност.

Ето какво точно е поелиране!

Поелиране е топлинен процес с мазнина, във фурна, без допълнителна течност, който протича при умерена температура от 140-160°C. Извършва се в брасиери (Brasière), сотоари  (Sautoir) и рондо (Rondeau) с капак.

Подходящи меса за този вид топлинна обработка са цели птици, както и крехки парчета месо. Също се ползват цели филета, агнешки бут, цяло парче свински котлет и други.

Любопитно: Съхраняват ли се домати в хладилник?

Технологията тук е следната: избраният продукт се поставя върху Матиньон  (Matignon)  и се полива с мазнина. След това бавно се готви във фурната със затворен капак при около 140-165 ° C. В процеса на готвене храната, която се готви, се полива отново и отново със собствения сок. Този техника се нарича арозиране. При тази обработка месото няма постоянен контакт с мазнината. Малко преди края на времето за готвене, зеленчуците и полученият сок се отстраняват, за да се приготви сос. В края на процеса капакът може да се премахне и температурата да се увеличи на 180 ° C, за да придобие приготвения продукт златист цвят.

Вярваме, че статията дава изчерпателен отговор за същността на процеса поелиране.

 

Снимка:Bell.ch

5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Сладки кестени и как се използват в кухнята - Chef and Gastro
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни