Skip links
Винена листа

Представяне на винената листа

Loading

Когато всички гости в ресторанта са седнали, първата стъпка е  представяне на винената листа

Ето какви стъпки следват при представяне на винената листа:

  • Подайте на всеки гост винена листа

Представете винената листа на всеки гост от дясната му страна. Никога не я поставяйте на масата. Вместо това връчете менюто лично на всеки гост, когато се настани удобно.

  • Помогнете на гостите в избора

Бъдете готови да отговорите на всякакви въпроси, свързани с комбинирането на храни, качеството на виното и реколтите.

  • Предложете правилните вина, които да придружават избраните ястията от гостите, отчитайки  и сезона

Идеалният избор на вино в контекста на представяне на винената изба започва с избора на подходящата реколта за случая. Предложеното вино трябва  перфектно да се съчетава с избраното от вашите гости предястие, основно ястие, ястие със сирене и десерт.

  • Вземете поръчката

След като гостите на масата изберат вино, повторете поръчката обратно за потвърждение.

  • Вина на чаша

Поръчките за отделни чаши вино се изпълняват на бара. След като барманът налее виното, сервирайте единичната чаша на масата заедно с всички други напитки. Единичните чаши не изискват спазването на пълния етикет за сервиране на вино.

  • Бутилирано вино

В зависимост от метода за съхранение на вино, който вашият ресторант използва, може да се наложи мениджърът да отключи винен шкаф, за да вземе пълните бутилки.

  • Осигурете плавен преход от винарската изба 

След като изборът на вино е направен, време е да вземете бутилките си!

Ако въпросната реколта си почива тихо във вашата винарска изба, не бързайте и я вадете прекалено рязко, за да я опитате. Внимавайте да не разклатите бутилката. При положение, че тя лежи хоризонтално, внимателно я повдигнете, за да я поставите в кошничка за сервиране или  в изправена позиция. Това се отнася най-вече за отлежалите червени вина, изискващи декантиране. 

Вината са много чувствителни към промените в температурата, светлината и околната среда.

Това е особено точно за бутилки, които са отлежавали много години в спокойна среда на винарска изба. Оставете вашето вино да се “събуди” нежно, докато почива в изправено положение, без да го местите поне за известно време преди сервиране. Това ще позволи на всички утайки, които все още са суспендирани във виното, да паднат и да се утаят на дъното на бутилката, където трябва да останат.

5/5 (9)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни