Skip links
Слънчогледово олио

Слънчогледово олио: състав и кулинарна употреба

Loading

Слънчогледово олио се добива от слънчоглед, (род Helianthus).

Това са близо 70 вида тревисти растения от семейство Asteraceae. Слънчогледите произхождат предимно от Северна и Южна Америка, а някои видове се култивират като декоративни растения заради грандиозния си размер и заради ядливите им семена.

Обикновеният слънчоглед (H. annuus) е едногодишно растение и неговият плод е едносеменна семка. Сортовете маслодайни слънчогледи обикновено имат малки черни семки, докато тези, отглеждани за директна консумация на семена, имат по-големи черно-бели семки.

Обикновеният слънчоглед е ценен както от икономическа, така и от декоративна гледна точка.

Листата се използват като фураж, цветовете дават жълта боя, а семената съдържат масло и се използват за производство на слънчогледово олио основно. То е за трапезна употреба. Слънчогледовият кюспе се използва за подхранване и хранене на домашни птици. Маслото се използва също в сапуни и бои и като лубрикант. Семената могат да се консумират сушени, печени или смлени в ядково масло и са често срещани в смеси от птичи смески.

Състав и свойства.

Слънчогледовото олио е източник на полиненаситени мастни киселини. То е с голямо количество витамин F, E. Според проучвания една лъжица слънчогледово масло съдържа до 100% от необходимия дневен прием на Омега-3 ненаситени киселини и около 75% витамин Е. Поради високото съдържание на олеинова киселина (15-75% от състава) то  има хипохолестеромен ефект – тоест продуктът е в състояние да намали нивата на холестерола в кръвта. Освен това подобрява храносмилането и нормализира обмяната на веществата, подпомага имунитета. Слънчогледовото масло може да се използва като слабително.

Видове слънчогледово олио.

В предприятията на хранително-вкусовата промишленост се произвеждат два вида слънчогледово масло – рафинирано и нерафинирано. Нерафинираното се произвежда по два начина:

  • първият е студено пресоване (семената се пресоват, а след това се събира изцеденото масло, между другото, това масло се счита за най-полезно, но не се съхранява дълго);
  • вторият метод е горещо пресоване, което включва нагряване на семената, преди да бъдат изцедени от пресата. Ясно е, че в такъв продукт се съхраняват по-малко полезни вещества, но в същото време се е по-дълготраен.

Рафинираното масло е без мирис и не горчи, но в него няма много полезни вещества. Ето защо се препоръчва да се използва само за пържене. Нерафинираното, напротив, не трябва да се използва при пържене, тъй като при високи температури в него се образуват вредни канцерогени.

Специалистите са на мнение, че най-полезното и качествено слънчогледово олио се продава през ноември и декември. Слънчогледовото масло е не само хранителен продукт, но и основен компонент за производството на готварски мазнини и маргарин. Използва се активно като съставка в козметологията и медицината (за приготвяне на мехлеми, маски за коса и за тяло).

Слънчогледовото олио как се ползва за готвене?

  • За кулинарни цели слънчогледовото олио се ползва за приготвяне на различни салати и винегрети.
  • Добавя се към сладкиши и сладкарски изделия.
  • То е незаменим продукт за пържене на месо, риба, зеленчуци.

Рафинирано слънчогледово олио, пакетирано в бутилки, може да се съхранява четири месеца – при температура на въздуха не повече от 18 градуса и не на светлина.

 

5/5 (4)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни