Skip links
Тиква Хокайдо

Тиква Хокайдо

Loading

Тиква Хокайдо – произход на зеленчука – нещо любопитно!

Тиква Хокайдо, известна още като кестенова тиква, е относително малка, оранжево-червена или тъмнозелена тиква с тегло около 1 до 2 килограма. Тази тиква, за разлика от повечето други видове, може да се обработва топлинно заедно с кората. Тя става мека и годна за консумация например при варене или задушаване.

Въпреки че името идва от японския остров Хокайдо, предците на тиквата не идват от Япония, тъй като тиквите дори не са били известни в Япония. Едва през 1878 г. американците внасят тиквата в Япония. Тогава този сорт тиква е отгледана в Япония от чрез кръстоска с твърд и безвкусен сорт оризова тиква. Днес вече тя се отглежда и в Европа от 90 -те години на миналия век. Днес можете да намерите тикви  Хокайдо през есента навсякъде по пазарите и в супермаркетите.

Сезон – в кой период от годината е на пазара?

Първите тикви от този сорт вече могат да се използват в края на август. Действителният сезон започва от септември и се простира до зимата. Дори когато времето за прибиране на реколтата свърши, може да се намери прясна тиква от Хокайдо, която ще издържи до една година, ако се съхранява правилно.
Тиквата Хокайдо остава свежа за много дълго време. Въпреки това, може да направите бърз тест за това колко е прясна тиквата, преди да купите. Всичко, което трябва да направите, е да почукате леко по кората. Ако звучи на кухо, то тиквата е в оптималното състояние на зрялост. Когато пазарувате, уверете се, че кората на тиквата  изглежда стегната и без наранявания. Ако искате да я съхранявате за по-дълъг период от време, основата на дръжката трябва да е непокътната.

Вкусови характеристики.

Тиквата от Хокайдо радва мнозина с леко орехов аромат, напомнящ на кестени и сочната и пулпа с ниско съдържание на фибри.
Дали зелената тиква от Хокайдо има същия вкус като оранжевата?
Вкусът е малко по-интензивен орехов от оранжевия вариант. Докато кората отвън е зелена, пулпата също е оранжева. Пулпата на зелената тиква също има чудесен вкус и може да се използва по същия начин.

Особености при съхранение.

Когато се съхранява на хладно и сухо място, например, в избата, в килера или в отделението за зеленчуци на хладилника, цяла тиква от Хокайдо с непокътнато стъбло може да се запази най-малко 2 месеца. Ако сте използвали само половината от нея, покрийте останалата част с фолио и я съхранявайте в хладилник до четири дни. Ако желаете, можете да замразите и сурова тиква, нарязана на кубчета.

Използване в кухнята.

Тази тиква има едно основно предимство пред другите, а именно, че тя може да се приготвя без да се бели. Семките вътре могат лесно да бъдат изстъргани с лъжица. След това тиквата се реже на филийки или кубчета, в зависимост от рецептата.

Запомнете –  тя се готви особено бързо – за супи, пюрета, ризото или тиквен пай, например – ако я настържете. Приготвен по този начин, можете да го използвате и сурова за салата.
  • Независимо дали се ползва за крем супа от тиква – рецептата ТУК, пюре, тиквен пай, гювеч, пълнена тиква, гарнитура за меса или вегетарианско основно ястие – тиквата има толкова добър вкус, че може да се консумира пържена или задушена, както и варена, печена или настъргана сурова. Можете дори да изпечете хляб с нея.
  • Хокайдо, може също да се напълни, например с кайма, агнешко рагу,  чили или с ориенталски подправки и дори кускус.
  • Тиквата от Хокайдо също е чудесна есенна декорация за бюфет. Дори може да се използва като „чиния за супа“ или „купа за салата“.
  • Тъй като тя е лесно смилаема и също така има леко сладък вкус, е идеална и за домашно приготвена бебешка храна . Например, каша от тиква и агнешко месо или за детско ястие от тиквено и картофено пюре.
5/5 (9)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни