Skip links

Традиционни български зеленчуци

Loading

Представяме ви традиционни български зеленчуци, които са с отлични вкусови качества 

Всички  сортове традиционни български зеленчуцичесто се предпочитат пред по-новите комерсиални варианти заради тяхната устойчивост на местни болести и вредители, а също така и заради своята автентичност и вкус. Съхраняването и популяризирането им е важно не само за културното наследство на България, но и за биоразнообразието и устойчивостта на земеделието.

Лук

Асеновградска каба е един от най-популярните салатни сортове червен лук, който все по-рядко вече се отглежда от производителите в България. Луковиците му са едри, плоскокръгли, конусовидни, изтеглени към дънцето. Месестите люспи са сочни, крехки, със сладък пикантно-лютив вкус.

Чесън

Български розов чесън е сорт, популярен в някои региони на България и се отличава с ярко розовите си зърна. Има силен и наситен вкус.

Великотърновски чесън е сорт, който произхожда от региона около Велико Търново и е известен със своята устойчивост и силен аромат.

Странджански чесън се отглежда в района на Странджа, като този сорт се характеризира с малки, но много ароматни зърна.

Пирински чесън – както подсказва името му,  произлиза от района на Пирин и е известен със своята устойчивост на студ и други климатични условия.

Тиквички

Тези зеленчуци се отглеждат на Балканите от хилядолетия. Тиквичките често се пълнят или пържат, докато от големите тикви се приготвят различни десерти или ястия. С течение на времето, разнообразие от други зеленчуци са  внесени и адаптирани в България, но тези стари видове остават символ на богатата история и традиции на страната.

Райски тиквички е сорт, който се характеризира с малки, къси и широки плодове с наситено зелен цвят. Плодовете са с мека и вкусна месеста част. 

Бяла българска тиквичка видно от името й има светло, почти бяло покритие. Тиквичките са кръгли и притежава сладък вкус.

Странджанска тиквичка е сорт, отглеждан в района на Странджа, той се отличава със своя уникален вкус и текстура. Подходящ за пържене.

Родопска тиквичка е сорт от района на Родопите, който се характеризира с удължени, тъмно зелени плодове и плътна текстура. Подходящ за пълнене, пържене или задушаване.

Зеле

Кьосе е най-консумираното зеле в България в пресен или в консервиран вариант. То се характеризира с къдрави листа и относително леко тегло. От няколко години се намира в Червения списък с изчезващи нашенски зеленчукови видове. Кьосето е най-подходящо за сурова консумация и за приготвяне на кисело зеле, защото в него има много въздух между листата и това подпомага усвояването на маринатата и осоляването. Друг признак, по който може да се познае този сорт, е, че от кочана му излизат точно 6 броя листа, докато на повечето други видове са по 4.

В състава на зелето има голямо количество витамин С, който е мощен антиоксидант, помощник в борбата с вирусите и стимулира имунната система. Зелето е богато на витамините А, Е, както и на витамини от групата В, на минерали
калций, магнезий и желязо, биофлавоноиди, инодолини и генистеини, хранителни влакнини.

Намира широко приложение в храненето, както в прясно, така и в консервирано състояние. В консервирано състояние е с доказан пробиотичен потенциал: киселото зеле, туршиите в старата българска кухня е било многостранно – каши, яхнии, месни и безмесни ястия и други.

Пиперки

Куртовска капия е един от най-известните български висококачествени сортове. С нея се приготвят множество консервирани храни (лютеница). Куртовската капия е едра, а чушките имат наситено червен цвят, неустоим вкус и аромат, както и месеста и сочна вътрешност. Тъмно червеният цвят е индикация за зрелостта на плода. Дължината на чушките от този сорт е рекордна и често стигат до 20 см. Сортът е и все още продължава да бъде особено търсен за приготвяне на лютеница, тъй като кожицата му е фина и нежна и се бели лесно след изпичане. Подходящ е за изсушаване и използване, както за пълнене, така и като част от състава на множество месни и безмесни ястия (каши, гювечи, яхнии).

Домати

Червен градински домат е индетерминантен (високодобивен), директен, средно ранозрял до късен сорт домати тип Български Гигант. Растенията са много мощно развити, с дебело основно стъбло и буен растеж. При узряване плодовете са интензивно червени, плоски до плоско-кръгли, оребрени, много едри с тегло от 400 г до 800 г, като някои достигат 1-1,5 кг. Те са средно твърди, плътни, месести, с типичен аромат, консистенция и автентичен вкус на българските градинските домати тип Гигант. Използват се предимно за салати, но също така може успешно да имат  приложение в състава на сосове, ястия или консерви. 

Момини сълзи са индетерминантен (високорастящ), директен, средно ранен до късен сорт домати, с много едри плодове. Растенията са мощно развити, с неограничен растеж на вегетационния връх. Плодовете са удължено-сърцевидни, слабо оребрени около дръжчената ямичка, червени, много едри, със средно тегло 350-500 г, като достигат и до 1 кг. Те са средно твърди, плътни и месести, с уникални вкусови качества, рязко отличаващи се от останалите сортове домати. Подходящи са за салати и консервиране

Розово сърце са интензивно розови, сърцевидни, много едри домати със средната маса 300-550 г, многокамерни, непукливи, месести, без целулоза, с нежна кожица и текстура, с оптимална твърдост и съхраняемост. Сухото вещество рефрактометрично е 5,2%. Високото съдържание на общи захари и титруеми органични киселини определят приятния сладко-кисел вкус. За добрите им вкусови качества допринася и типичния доматен аромат, нежната кожица и текстура. Подходящ сорт предимно за салати, но се използва и за домашно производство на консерви, в това число лютеници, пюрета и други.

Фасул

Открити са археологически находки, свидетелстващи, че фасулът е отглеждан по нашите земи от времето на траките. Той е част от много български ястия и традиции.

Старите български сортове, използвани предимно за приготвяне чрез варене са: Бял тлъстак, Ален вейков, Пилешник, Хилядник, както и баклата. Баклата, еленият вейков и хилядникът се използват и в зелено състояние. Ползите от консумацията на фасул се крият в балансирания  състав на вещества в него. Във варивото се съдържа протеин, който по хранителна стойност е равен на този  в месото. Бобът е богат на незаменими аминокиселини.

Благодарение на това, храните, приготвени от фасул, се усвояват лесно. В зависимост от вида, зърната имат високо съдържание на минерални вещества: калций, магнезий, фосфор, калий, цинк, сяра, мед и други. Благодарение на голямото количество желязо в това растение, то е изключително полезно при анемия. Освен това в него има и много витамини от група В, също А, С, РР и Е. Съдържанието на витамин Е е много високо. Той е антиоксидант и предпазва от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Комбинацията от витамините Е, А и С подобрява зрението.

 

5/5 (7)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни