Skip links

Здравословни храни за отслабване на закуска

Loading

Статията разглежда кои храни за отслабване може да консумирате за закуска, за да махнете някое друго килце

Когато се опитвате да отслабнете, закуската може да зададе тон през останалата част от деня на всеки човек. Консумирането на някои храни може да усили глада реално.

От друга страна, приемът сутрин на правилните храни може да ограничи апетита и така да се усеща ситост  до обяд, с което се улеснява загубата на тегло. Ето някои  здравословни храни за отслабване за закуска, които могат да помогнат в трудната мисия.

Яйца

Богати на протеини и важни витамини и минерали, като селен и рибофлавин, яйцата дават енергия. Благодарение на високото си съдържание на протеини, те могат да намалят апетита, когато се ядат на закуска. Има много различни начини да се наслади човек на приема на яйцата – от варени до бъркани.

Опитайте се да си приготвите две или три яйца, след което да ги комбинирайте с порция от любимите си зеленчуци.

Пшеничен зародиш

Пшеничните зародиши са компонент на пшеничното ядро. Те съдържа концентрирано количество витамини и минерали, включително манган, тиамин и селен. Освен това се отличават с високо съдържание на фибри –  4 грама фибри във всяка порция от 28 грама. Новите изследвания сочат, че увеличаването на приема на фибри от зърнени култури, може да бъде от полза при загубата на тегло. Опитайте да използвате пшеничен зародиш в смути или купичка с кисело мляко, за да добавите малко хрупкавост и допълнителни фибри към вашата закуска.

Банани

С високото съдържание на фибри, но с ниско съдържание на калории, бананите са чудесна алтернатива на сладките зърнени закуски сутринта. Един средно голям банан има малко над 100 калории, 3 грама диетични фибри. Фибрите помагат да се забави изпразването на стомаха си и дават ситост дълго време.

Многобройни проучвания са установили, че увеличаването на приема на фибри от плодове и зеленчуци е свързано с повишена загуба на тегло.Освен това незрелите банани са добър източник на устойчиво нишесте, вид нишесте, което стомахът и тънките черва не усвояват. Изследванията показват, че това нишесте може да помогне за намаляване на приема на храна и намаляване на коремните мазнини.

Бананите могат да  се консумират самостоятелно или нарязани като гарнитура към кисело мляко, извара или овесени ядки. 

Грейпфрути

Грейпфрутите са популярен компонент на много диети и програми за отслабване. Това не е случайно. Освен че са с ниско съдържание на калории, те имат високо съдържание на вода и фибри – тоест помагат в процеса на отслабване. Пресните резенчета грейпфрут са чудесно допълнение  за всяка закуска.  Ако обаче приемате някакви лекарства, не забравяйте да се консултирате с  лекар, преди да ядете грейпфрут. Някои лекарства могат да взаимодействат с грейпфрута, като потенциално водят до някои неблагоприятни ефекти. 

Овесени ядки

Овесените ядки са здравословна и вкусна опция за закуска, особено при намаляване на килограмите.

Овесът е с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на фибри и протеини – две хранителни вещества, които влияят на апетита и контрола на теглото. По-специално, овесът е отличен източник на бета-глюкан, вид фибри, за които е доказано, че имат роля за имунната функция и здравето на сърцето.  Доказано е, че бета-глюканът може да балансира нивата на кръвната захар, като работи за предотвратяване на резките промени в нивата на кръвната захар, които могат да повишат апетита.

Опитайте да комбинирате една чаша (235 грама) варени овесени ядки с половин чаша (74 грама) плодове, една супена лъжица (7 грама) смляно ленено семе и шепа бадеми за сутрешно хранене с високо съдържание на фибри.

 

4.17/5 (6)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Кисело зеле - модерната пробиотична храна - Chef and Gastro
    Permalink
  2. Канела - приложения в кухнята - Chef and Gastro
    Permalink
  3. Салата Валериана - Chef and Gastro
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни