Skip links
Видове домашни птици за готвене

Видове домашни птици за готвене

Loading

Кои са основните  видове домашни птици за готвене?

Запознайте се с основните видове домашни птици за готвене. Всеки вид птица има свой специфичен вкус. Това до голяма степен зависи от начина й на живот. Породата, възрастта, полът или храненето също определят и качеството на месото.

Пилешкпто месо се добива от:

  • Малки пилета:

Във Франция те се наричат Coquelet. Животните имат тегло за клане по-малко от 500 грама и тези малки пилета могат да се угояват в продължение на шест до осем седмици. Обикновенно в търговска мрежа се предлагат цели.

  • Бройлери

Това включва животни от двата пола. Те се отглеждат при стандартно угояване с високо ежедневно наддаване на тегло. Достигат теглото за клане, когато са от 800 до 1200 грама, след шест до десет седмици.
В търговските обекти се предлагат следните разфасовки: цели, гърди, филе от гърди, бутчета, смляно месо, крила.

Бройлер

  • Царевични пилета

Те са млади птици, които се колят на възраст от седем до дванадесет седмици, т.е.преди да са полово зрели. Теглото за клане е от 1200 до 2500 грама. Бройлерите се хранят основно с царевица. Кожата и месото им са леко жълти на цвят. Търговска форма: цяла, гърди,бутчета

  • Кокошки

Кокошките обикновено са на възраст между 12 и 15 месеца. Тук се има и в предвид кокошки носачки, които се използват след времето за производството на яйца. Те имат тегло при клане от 1,5 до 2,5 килограма. Месото им е много ароматно, но отнема повече време за готвене. Търговски форми: цели, бедро, гърди

Кокошка

  • Петли

Те са угоени, кастрирани петли с тегло между 1500 и 2500 грама и са много популярни поради специалния вкус на месото. Търговска форма: цяла. Най-известните петли са тези от Франция, които се отглеждат в няколко провинции. Chapon de Bresse дори се е превърнал в символ на Франция заради червения си гребен. бялото оперение и сините си крака. В Брес той се произвежда изключително от породата Bres blue foot (patte bleue) и се храни само с определени продукти. Това прави месото му още по-нежно и ароматно.

Петел от Брес

 

Токачки

Младите пилета с интензивно угояване достигат кланична готовност само след шест седмици и тежат около 600 грама. Птиците токачки са с тегло от 1,3 до 1,6 килограма, а периодът на угояване е от десет до дванадесет седмици. В специални ферми за угояване токачките се хранят с царевица към края на периода на угояване, което придава на месото им специален вкус.

Токачка

Щраус

Щраусите, предназначени за угояване, достигат тегло за клане от 75 до 100 килограма. Щраусовото месо има свой много ароматен и характерен вкус. Тъмночервеният му цвят напомня на говеждото, мускулните влакна са подобни на месото на пуйката. Търговски форми: филе, пържола, нарязано месо, колбаси

Щраус

Гълъб

Като цяло се прави разлика между дивите и домашните гълъби. Всички домашни гълъби произлизат от скалния гълъб, който е често срещан в цяла Европа. Младите гълъби имат тегло за клане от 250 до 400 грама, месото им е крехко, вкусно и лесно смилаемо.То се отличава със силния си аромат. Търговски форми: цели, гърди, бедра.

Пуйка

Периодът на угояване на пуйките е от 18 до 23 седмици, след което те са готови за клане. Следователно са  достигнали желаното тегло от пет до дванадесет килограма. Младите пуйки, известни още като бейби пуйки, се угояват за около десет седмици – могат да тежат три до четири килограма. Търговски форми: цели, пресни и пушени гърди, бутчета, шницел, нарязано месо. Повече за пуйката – четете ТУК.

Пуйка

Патица

Всички домашни патици водят началото си от дивите. От тях се отглеждат много породи. Ето кои са важни за гастрономията
– Aylesbury в Англия,
– Barbarie във Франциа,
– Peking or penguin в Китай.
Патиците за угояване се захранват добре в продължение на седем до единадесет седмици и след това достигат тегло за клане от 2 до 2,5 килограма. Търговски форми: цели, пресни и пушени гърди/ дроб, бедра, пресен черен дроб, пастети и терини.

Патица

Гъска

Гъската също е категориятя предпочитани птици за готвене.Като цяло се прави разлика между дива и домашна гъска. Основно се ползва сивата гъска със светло оперение. Това е най-подходящата порода за угояване. Отглеждат се специални породи за производството на гъши дроб. Периодът на угояване на месните гъски е от 9 до 16 седмици, в зависимост от начина, по който се гледат. Особено популярни са младите гъски, наричани още гъски за ранно угояване, с тегло за клане от три до четири килограма. Основният им сезон е зимните месеци, особено по Коледа.
Търговски форми: цели, пресни и пушени гърди, крака, пресен дроб, пастети и терини.

Гъска

Деликатеси  – патешки и гъши гъши дроб

Foie gras или тлъстият черен дроб е един от най-старите деликатеси. Фактът, че черният дроб се уголемява при угоените животни (патици и гъски), е приятен и вкусен страничен ефект.
Гушене е метод, при който с помощта на фуния, животните получават храната си, директно в гърлото или стомаха. Гушенето на патици и гъски сега се разглежда като жестокост към животните в много европейски страни и поради това е забранено. Във Франция гъшият дроб е национално културно наследство и поради това е освободен от френските закони за хуманно отношение към животните. Патешкият и гъшият дроб са деликатеси, които се предлагат в някои ресторанти. Макар и противоречив, гъшият дроб е част от класическата френска кухня.

Гъши дроб

 

5/5 (4)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Домашни птици и птиче месо - CHEF & GASTRO
    Permalink
  2. Пилешко месо - състав и специфика - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни