Skip links
Маркетинг за ресторантьорския бизнес

Маркетинг за ресторантьорския бизнес

Loading

В тази статия „Маркетинг за ресторантьорския бизнес“ сме комбинирали най-„горещите“ теми:

  • проблеми в ресторантьорския бизнес,
  • надценка в заведенията за хранене,
  • как емоционалният маркетинг може да помогне за подобряване на вашия бизнес.

Какви са предизвикателства пред ресторантьорския бизнес в последните години?

Както във всеки друг бизнес, има ключови моменти, поради които заведенията за хранене най-често се затварят. Без значение дали става дума за малко кафене или ресторант с 200 места. От година на година някои от причините могат да се променят, но има и такива, които остават непроменени.

Основните проблеми са следните:

  • Местоположение.

Колкото и да хвалите вашата кухня или концепция с перфектен дизайн, за съжаление, това не гарантира добра посещаемост. Нуждаете се от трафик, който силно зависи от местоположението. Ключът към успеха за повечето заведения е наемането на помещения на улици с добър пешеходен и автомобилен трафик.

  • Наемна цена.

Може би тази причина е равносилна на важността на местоположението. Поставяйки фиксирана сума за помещение под наем в бизнес план, начинаещите ресторантьори забравят за сроковете. И след следващото увеличение на наемната ставка, тяхното местоположение престава да бъде печелившо. Преместването също е нерентабилно и в крайна сметка може да се стигне до затворяне на заведението.

  • Липса на идея.

Ако говорим за кафенета, ресторанти от средния и високия ценови сегмент, тогава няма да е достатъчно да се готви вкусно в тях. Гостите искат нещо повече от храна…Те търсят атмосфера, качествено обслужване, интересен интериор с приятна музика, където се чувстват комфортно. Също така кухнята трябва да отговаря на концепцията на ресторанта.

  • Липса на маркетинг.

Повечето хора се доверяват в избора на заведене за хранене на приятели, тоест, на  реклама от уста на уста. Да, това несъмнено е важен фактор, но не е достатъчно. Не всеки е готов да изчака пет или повече години ресторантът му да се изплати и да започне да генерира нетен доход. Следователно маркетингът трябва да се извършва постоянно, и то не само по време на стартирането и преди да се появят първите лоялни гости. Офлайн рекламата, платената реклама в социалните мрежи, промоционалните кампании и системата за лоялност трябва да работят постоянно.

  • Ниско качество на услугата.

Това е доста често срещан проблем, поради който дори успешни, на пръв поглед, проекти пропадат. Честите промени в персонала и постоянното обучение на нови служители влияят негативно на нивото на обслужване. Следователно дори големите ресторанти със своя педантичен подход към персонала и нивата на умения страдат от текучество на персонала. Понякога дори враждебното отношение на сервитьорите и барманите към гостите е достатъчно, за да убият развитието на ресторантьорския бизнес.
Собственикът на ресторанта трябва да контролира подбора и обучението на новите служители.

Какво носи най-голям доход за ресторантьорите?

Колкото и да е странно, това не е алкохолът или специалитетите, както мислят много начинаещи ресторантьори. Ето елементи от менюто, които имат най-висока надценка и могат да се считат за печеливши в края на 2020 г. – пици, салати, бургери, суши, месни ястия, кафе…
След като начинаещият предприемач научи за голямата надценка в ресторантьорския бизнес, той веднага иска да отвори заведение и да започне да генерира печалби. За съжаление, нещата не са толкова розови и ако погледнете по-подробно, ресторантьорството далеч не е от най-бързо печелившото предприятие.  Рентабилността на един ресторант или кафене обикновено не надвишава 30%, но дори заведение с рентабилност от 20% може да се нарече успешен проект.

Тайната на емоционалния маркетинг.

Емоционален маркетинг в ресторанта, нека го разберем заедно, въпреки че интуитивно всеки схваща значението му. В крайна сметка идваме в ресторант или кафене преди всичко за емоции.
Някой може да не се съгласи с мен и да каже, че просто че ще яде, но какво се случи в самото начало?
Вкусът на ястието, което харесвате, отвращението от развален продукт или приятно усещане от добре прекарана вечер – кое е определящо в спомените и надделява….
Следователно от самото начало има емоция, след това умът влиза с анализа.Нужни са, естествено, положителни емоции, които идват от:

Именно върху тези неща трябва да се гради емоционалният маркетинг в заведението за общественото хранене. И не бива да се подценява.

Важни изводи при реализирането на маркетинг за ресторантьорския бизнес.

Маркетингът в ресторатьорския бизнес през 2021 г. е свързан с емоции и автоматизация. Ако нямате способността, силата, желанието, знанията да създадете емоционален бизнес, ще стигнете до задънена улица. За тази цел винаги трябва да сте наясно с най-новите тенденции в тази сфера. Не забравяйте за рекламите във вашия акаунт в Instagram. Най-големите надежди се възлагат на тази платформа.

Автоматизация във всичко е необходима също. Това означава:

  • система за автоматизация на кафенета и ресторанти или софтуер за ресторанти,
  • програми за лоялност,
  • карти за подаръци,
  • комуникация в социалните мрежи,
  • приемане на онлайн поръчки,
  • вътрешни процеси и обслужване.

Ресторантският бизнес на бъдещето е в емоциите, стойността на живия контакт с човек, а не безразличието. Светът се ускорява всяка година. Ставаш най-добрият – или затваряш. Ето защо сега има толкова много неуспешни проекти. Има заведени за хранене, които работят максимум една година и след това затварят или променят формата, защото искат да се подготвят още по-добре спрямо клиентите.

Маркетинг за ресторантьорския бизнес – това не са празни думи – потърсете специалист, ако заведението ви не върви добре…

 

5/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Касовият апарат "звъни" по Коледа ГОТОВА - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни