Skip links
Боб Пинто

Боб Пинто

Loading

Боб Пинто – какво съдържа?

Боб Пинто е разновидност на обикновения боб и е характерен за южноамериканската кухня. В Мексико се ползва за пълнеж за бурито или тако.

Той е почти бял с червени петна, когато е суров, но придобива червеникаво-кафяв цвят след топлинна обработка.  Може би Пинто е един от най-ефектните сортове боб. Прилича на миниатюрни картини. Името в превод от испански означава “боядисан”. Бобът има кремообразна текстура с леко орехов и сладък вкус.

Състав:

Една чаша (171 грама) сварен боб Пинто съдържа:

Боб Пинто е безглутенов източник на въглехидрати, протеини, калций и фибри. Съдържа много витамини особено витамин С, както и калий, желязо и магнезий. Не съдържа холестерол и е с ниско съдържание на мазнини и натрий. Бобът е богат на различни антиоксиданти и може да помогне за намаляване на риска от хронични заболявания. Счита се за перфектна здравословна храна. Поради високото си съдържание на протеини е предпочитана храна във веганската диета.

Съхранение:

Бобът може да бъде съхраняван в херметически затворен контейнер на хладно, сухо и тъмно място до 6 месеца.

Време за готвене:

Преди  готвене накисването на боба в студена вода е задължително. За да се хидратира напълно са необходими поне 6 часа. На 200 грама боб – 600 мл. студена вода. Това намалява както общото време, необходимо за приготвянето му, така и елиминира някои от елементите, причиняващи газове (рафиноза).

Варенето на боба винаги започва в студена вода. След завиране задължително първата вода се изхвърля и се заменя с нова. Сварените зърна трябва  да са крехки и добре покафенени, но целостта на зърната трябва да се запази.

Важно: времето за готвене варира значително и зависи от страната на произход, времето през което е бил съхраняван, твърдостта на водата за готвене и мощността на уреда за топлинна обработка. Различните сортове боб се приготвят от 45 минути до 2 часа.

4.71/5 (7)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни