Skip links
Kartofi 1

Видове картофи и приложение в кухнята

Loading

От статията ще научите какви видове картофи има и как се използват в кухнята

Картофът (Solanum tuberosum) принадлежи към семейство Solanaceae. Няма да повярвате колко много видове картофи има в света. Има повече от 4000 сорта местни картофи, които се срещат в Андите. Те са в различни размери и форми. Срещат се и над 180 вида диви картофи. Един хектар картофи дава като реколта 2до 4 пъти повече храна от зърнените култури. Те се отглеждат в над 100 страни по света. Понастоящем повече от половината от световното производство на картофи идва от развиващите се страни.

Картофът е грудка, която расте на върха на подземно стъбло. Тя  набъбва като складира нишесте и вода, които осигуряват хранителни вещества, необходими за изхранването на новото растение.

Картофът се размножава вегетативно, което означава, че може да се отгледа ново растение от картоф или парче картоф. Новото растение може да произведе 5-20 нови грудки. Картофените растения също имат цвят и плодове, които съдържат 100-400 ботанически семена.

Малко исторически факти за тази култура.

Тя произхожда и е култивирана за първи път в Андите в Южна Америка. Някои видове картофи са били култивирани преди 8000 години. През 1536 г. испанските конкистадори в Перу откриват сорта картофи Solanum tuberosum от Перу или Колумбия и ги пренасят в Европа. Първоначално зеленчукът не е добре приет.

Сър Walter Raleigh внася  картофите в Ирландия през 1589 г., но са необходими близо четири десетилетия, за да се разпространят те в останалата част на Европа. Истината е, че пруският крал Фредерик засажда картофи по време на война с надеждата, че селяните ще започнат да ги ядат. Но пък кралските особи първоначално са били пленени от цветовете на картофа. Те са били голям хит във Франция Картофите за първи път стават модерни, когато Мария Антоанета дефилира из френската провинция, носейки картофени цветове в косата си. Картофите пристигат в колониите през 1620-те години, когато губернаторът на Бахамските острови изпраща кутия с подарък, съдържаща картофи, на губернатора на колонията Вирджиния.

Истината е, че картофът се оказва устойчив и лесен за отглеждане, сравнително евтина суровина, която е достъпна и за  бедните. Те се превръщат в основните консуматори.

Томас Джеферсън пък получава заслугата за въвеждането на french fries – пържени картофи в САЩ, когато ги сервира на вечеря в Белия дом. Да му благодарим – светът какво би правил без тази вкусна храна!

Хранителни свойства на картофите

Картофите са добър източник на енергия и витамини. Те са богати на хранителни вещества – вижте ТУК, но поради ниското си съдържание на мазнини имат около пет пъти по-малко калории от ориза или тестените изделия. Пълноценните протеини в картофите се състоят от незаменими аминокиселини. Картофите съдържат значителни количества минерали и витамини. Жълтият си цвят дължат на мастноразтворими  каротеноиди (лутеин, зеаксантин), а лилавите и сините – на водоразтворимите антиоксидантни антоцианини.

Картофите са третата най-важна хранителна култура в света след ориза и пшеницата по отношение на консумацията от хората. Повече от един милиард души по света ядат картофи.

Сега картофите водят всички останали зеленчуци в световното производство. В САЩ и Германия се консумират повече картофи, отколкото всеки друг зеленчук.

В картофите се съдържат и значителни нива на токсичните алкалоиди соланин и шаконин.

Повечето  сортове съдържат  от 2 до 15 милиграма соланин и хаконин на 100 грама. Покачването на тези нива може да се предизвика при неправилното им съхранение. Главно излагането им на светлина стимулира образуването на хлорофил (зеления цвят по повърхността),  което е знак за необичайно високи нива на алкалоиди. Зелените картофи трябва или да се белят като се отстранява и голяма част от месестата част, или да се изхвърлят.

Какво е важно да знаем преди да закупим картофи?

В магазините се предлагат над 30 различни сорта. В допълнение към големината и външния вид, много са важни и специфичните за сорта характеристики. Те са решаващи дали едно ястие с картофи ще се получи или не. Така че трябва доста да се внимава при пазаруването и да има яснота за какво точно ще се използват: дали за пюре, за салата, за гарнитура или за пържене.

Видове картофи – ето полезна информация

Видът на картофите се определя от съдържанието на нишесте в тях. Условно те са разделени на 3 вида:

  • Тип A (А):картофи с ниско съдържание на нишесте
  • Тип Б (B): картофи с високо съдържание на нишесте
  • Тип Ц (C): картофи, подходящи за топлинни процеси с висока температура (печене, пържене)

Сортове, свойства и употреба

  • Тип А (А)

Сортове: Amandine, Charlotte, Nicola, Alexandra, Annabelle, Ditta, Gourmandine, Ratte, Celtiane, Gwenne

Свойства: не се разпадат дори след продължително варене

Консистенция: твърда, фина, сочна

Употреба: варени картофи с обелка, картофена салата, варени картофи

  • Тип Б (B)

Сортове: Agria, Désirée, Victoria, Bintje, Challenger, Laura

Свойства: брашнени картофи, поради високото си съдържание на нишесте, лесно се разпадат при варене

Консистенция: фина зърнеста, умерено влажна, брашнена

Използване: пюре от картофи, картофени маси. ньоки, картофен огратен, печени картофи

  • Тип Ц (С)

Сортове: Agria, Lady Felicia, Victoria, Bintje, Jelly

Свойства: подходящи за пържене и печене при високи температури

Консистенция: фина зърнена

Използване: рьощи, пържени картофи, брат картофи, картофи във фолио

 

 

Използвани източници: Pauli

4.88/5 (8)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Картофи Максим (Pommes Maxime) - Chef and Gastro
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни