Skip links
Зеленчуци

Зеленчуци – специфика, състав и отглеждане

Loading

Зеленчуци – какво е важно за тази категория?

Хората първоначално са култивирали диви растения за храна. Това по своята същност е систематичен естествен подбор, провеждан в продължение на векове. Така се стига до голямо разнообразие от форми. Например, различните градински салати са получени от дивата маруля или от оригиналния бял карфиол. С откриването на Америка много нови растения идват в Европа. В съвременното хранене консумацията на зеленчуци се е увеличила значително. Зеленчуците днес са важна част от ежедневния хранителен режим.

Зеленчуците са важни за човека.

Те от стари времена се използват за храна на човека. В тази категория са и покълналите семена от зърнени култури, бобови и други растения.  Ядливите водорасли (зелени, кафяви и червени) също са част от зеленчуковия фонд, както и пресните подправки.
Зеленчуковите растения имат високо съдържание на вода и съдържат ценни минерали, витамини, вторични растителни вещества, етерични масла, ензими и диетични фибри. Те са важни за регулирането на функциите на тялото. Диетолозите препоръчват да се ядат зеленчуците сурови, но не всички могат да се консумират без обработка. Това е добре да се знае.

Класификация!

Класификацията се основава на използваните им полезни части.

 • Плодови
 • Пъпкови
 • Листни
 • Листно-стъблени
 • Луковични
 • Кореноплодни
 • Клубеноплодни

Къде се отглеждат зеленчуците?

Те могат да се отглеждат на открито и в оранжерии.

 • Много зеленчукови растения се отглеждат на открити площи. Например, зеле, картофи,  маруля, карфиол, моркови, боб, леща, аспержи, ревен и др. Списъкът е много дълъг. Зеленчуците на открито са силно изложени на атмосферните влияния. Докато сушата може да бъде овладяна чрез изкуствено напояване, изключително силни или дълготрайни валежи, както и градушки или снеговалежи през пролетта имат опустошително въздействие върху зеленчуковите култури.
 • Оранжериите са също начин за зеленчукопроизводство в наши дни. Така се избягва рисковете от отглеждането на открито при определени видове зеленчуци. Типични оранжерийни култури са  домати, краставици, патладжани и чушки. През зимата в оранжериите често се отглеждат репички или марули. Салати се събират от оранжериите до края на ноември и от февруари. В допълнение към защитата от дъжд и студ, този метод на отглеждане има предимството, че зеленчуците растат по-бързо.

Вътрешното производство  у нас не може да покрие търсенето. Големи количества пресни зеленчукови продукти се внасят от чужбина особено през по-студените сезони. Но нуждата от складирани зеленчуци като зеле, целина, цвекло, моркови, савойско зеле или лук може да бъде задоволена, все пак, от местното производство почти през цялата година.

Методи на отглеждане.

 • Интегрирано производство. С екологично адаптирани и икономически жизнеспособни методи се постига дългосрочно запазване на почвеното плодородие и печеливша зеленчукова култура. За да се отговори на изискванията, използването на торове и пестициди е намалено съгласно принципа „колкото е възможно по-малко, толкова, колкото е необходимо“.
 • Биологично производство. То е възможно и дава най-голяма защита на околната среда. За торене и растителна защита могат да се използват само одобрени вещества. Генното инженерство е забранено на всички етапи на производството.
 • Hors-sol култури – какво е това? Техниката на hors-sol се използва само в оранжерии. Позволява дългосрочна култура извън почвата и климатичните влияния. Растенията растат върху рогозки от кокос или кокосови стърготини. Или пък с корените директно в хранителен разтвор. По този начин се снабдяват с вода и необходимите хранителни вещества. Излишните хранителни вещества се улавят и рециклират чрез затворена система. За този метод са подходящи само няколко зеленчука, например патладжан, краставица, чушки/ сладки чушки и домати и др.

Изисквания при закупуване на зеленчуци.

Когато ги купувате за кухнята, трябва да да се спазва правилото, че са само за непосредствени нужди. Пресните, сурови зеленчуци имат най-високото съдържание на хранителни и активни съставки веднага след прибиране на реколтата. По тази причина е добре да се пазаруват прясно откъснати или да бъдат директно от двора. Наистина сезонните оферти се препоръчва от екологични и икономически съображения.

5/5 (8)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

 1. Лична хигиена и хигиена на обекта - CHEF & GASTRO
  Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни