Skip links
Куорн Quorn

Куорн (Quorn) – производство и състав

Loading

Куорн (Quorn) е търговското наименование на индустриално произведен хранителен продукт от ферментирал мицел от гъбичка Fusarium venenatum.

Интересно е, че тази гъбичка е открита по полетата в Бъкингамшир, Обединеното кралство. Така че е нормално да се произвежда и предлага на пазара от компанията Quorn Foods във Великобритания.

Вегетарианската и веганската кухня са във възход. Продуктите от тофу вече са станали неразделна част от вегетарианската и веганска диета. Изборът е голям и гамата – както в случая с Quorn – непрекъснато се разширява.

Какво се крие зад Quorn?

Куорн се прави от микопротеин, получен от гъбични култури – или по точно от плесен. Идеята не е толкова абсурдна, колкото изглежда на пръв поглед: В някои сирена или салами има плесен, придаваща решаващия вкус. Така че, защо не и колбаси, направени от мухъл или Quorn?

Куорн датира от 60-те години на миналия век, когато лорд Ранк започва да търси алтернативен източник на протеините, съдържащи се месото. През 1986 г. Quorn стартира като частен лейбъл във Великобритания. Също се предлага в Германия от 2012 г., но само на определени пазари.

А какво е Еноки? Вижте ТУК.

Здравословна ли е тази плесен?

  • Разбира се, подобно на особената плесен в сиренето, тази гъба е напълно здравословна и безвредна за здравето. В допълнение, продуктите Quorn могат да бъдат овкусени и обогатени с много здравословни съставки.
  • Използваният протеин е естествено с ниско съдържание на мазнини и без холестерол, но богат на фибри. Броят на калориите и делът на наситените мастни киселини в този продукт са много ниски, за разлика от истинските месни продукти.

Подходящ ли е Куорн за вегетарианци?

Да, разбира се… Това е супер храна за разнообразна и балансирана диета. Вече наличните производни продукти – от шницели и колбасите до каймата Quorn – стават за приготвяне на ястие с ниско съдържание на мазнини и калории и богати на белтъчини.

Според производителя вкусът и консистенцията на продуктите Куорн имитират истинското месо. Това е от особена полза за вегетарианците, които се въздържат от консумация на месо по етични причини.

Quorn, от друга страна, не е подходящ за вегани: при производството му се използват протеини от яйца и в някои случаи млечни съставки.

Как се произвежда тази храна?

Глюкозата и минералите се добавят към плесента Quorn в процеса на ферментация. Гъбичките се размножават много бързо и се създава желания микропротеин. Към това се слага пилешки протеин, докато стане твърда маса, която може да бъде оформена. След това се използва за приготвяне на филета, кюфтета и други продукти.

Снимка:frigaliment.ch

5/5 (4)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни