Skip links
Бройлер

Пилешко месо – състав и специфика

Loading

Пилешко месо – подробна информация за състава и приложението му в кулинарията

Пилешко месо се добива от птици от двата пола. Те се отглеждат при стандартно угояване с високо ежедневно наддаване на тегло. Достигат теглото за клане, когато са от 800 до 1200 грама, след шест до десет седмици.
В търговските обекти се предлагат следните разфасовки: цели, гърди, филе от гърди, бутчета, смляно месо, крила.

Пилешко месо – какъв е съставът му?

Прясното пилешко месо е нежно, светло, постно и фино. По-възрастните животни имат повече мазнини и са с доста по-жилаво месо. Първокласните качествени птици се отличават със стегнато месо, добре развити гърди и равномерно количество мазнини.

Следните критерии са важни при проверката на качеството на пилешкото месо:

  • Цвят: светло розов до червен
  • Мастни натрупвания: леки, меки и сухи
  • Гръдна кост: при млади домашни птици мека и податлива
  • Кожа: суха, без пера, невредима
  • Мирис: свеж и типичен
  • Коремна кухина: без остатъци, свежа миризма

Пилешкото месо е един от най-важните компоненти на здравословното хранене.

  • Източник е на висококачествени, лесно смилаеми протеини, витамини, аминокиселини, минерали.
  • То е незаменим материал за растежа и функционирането на всеки организъм.
  • Основа за профилактика на редица заболявания.
  • Отличава се със цстрахотен вкус.

Освен това, според най-новите изследвания на учените, именно птичето месо осигурява пълноценен баланс на протеини в организма сред по-голямата част от населението на страните от Източна Европа. Така че необходимостта от редовна консумация на пилешко месо става още по-очевидна.

Протеини в пилешкото месо.

Това месо е вкусен, хранителен и в същото време нискокалоричен продукт, лесно усвоим от човешкото тяло. По отношение на протеините пилешкото превъзхожда говеждото и постното свинско месо. И е ценен диетичен продукт, с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на протеини.

Пилешкото месо съдържа повече протеини от всеки друг вид месо. За сравнение: то е с 22,5% протеин, докато пуешкото месо – с 21,2%, патешкото – с 17%, гъшето – 15%. Още по-малко протеини има в така нареченото “червено” месо: говеждо -18,4%, свинско -13,8%, овнешко -с 14,5%. Но трябва да се подчертае, че протеинът на пилешкото месо съдържа 92% от аминокиселините, необходими на хората (в протеините на свинско, агнешко, говеждо месо – съответно 88,73% и 72%). Протеинът от пилешко месо има степен на използване над 71%, докато протеинът от свинско и говеждо месо – 60–70% и 57,4–69,4%.

Холестерол и мазнини.

По отношение на минималното съдържание на холестерол, месото от пилешки гърди, така нареченото „бяло месо“, е на второ място след рибата. Пилешката мазнина се абсорбира почти 93% и съдържа 5-10 пъти повече ненаситени мастни киселини.

В допълнение, полиненаситените мастни киселини са представени в по-голяма степен, отколкото в други видове месо, поради което се усвояват добре от организма. Също така допринасят за предотвратяване на исхемия, миокарден инфаркт, инсулт, хипертония и също поддържат нормално ниво на метаболизма и повишават имунитета.

Витамини и минерали.

Това месо съдържа витамините А, В1, В2, ниацин и много минерали. Не само, че човешкото тяло лесно усвоява месото от пиле, неговите неговите витамини помагат в борбата не само срещу настинките, но и за мобилизиране на защитните функции на тялото. Пилешкото месо е един от най-ценните доставчици на витамини от група В: тиамин-В1, пантотенова киселина – В3, рибофловин – В, пиридоксин – В6, цианокобаламан – В12, фолиева киселина и ниоцин. Освен това пилето е с голямо количество желязо в лесно усвояема форма, както и има сяра, фосфор, селен, калций, магнезий и мед.

Пилешко месо – качествени характеристики.

То е е едно от най-лесно смилаемите и е важен компонент на диетичното хранене при заболявания на стомашно-чревния тракт, захарен диабет, затлъстяване, както и за профилактика и лечение на сърдечно-съдови заболявания. Освен това, въпреки най-високото съдържание на протеини, е с най-ниско съдържание на калории. Благодарение на хранителните протеини, съдържащи се в пилешкото месо, тялото ни получава незаменими аминокиселини, включително триптофан, който е способен да синтезира хормона на щастието (или радостта) серотонин.

В менюто за деца пилешкото месо трябва да присъства ежедневно, тъй като съдържа незаменими аминокиселини, микроелементи и витамини. То е необходим материал за здравословното функциониране и растежа на тялото, дава енергия, необходима за жизнената дейност на човека.

От икономическа гледна точка птичето месо е за предпочитане, тъй като производството на продукти от него е най-печелившо. Тоест високият темп на нарастване на мускулната маса на единица фураж и ранната зрялост дават най-бърз оборот на капитала. От пилешко месо се произвежда голям асортимент от готови продукти: колбаси (шунка, колбаси), кулинарни продукти (котлети, кюфтета, пастет и др.). Полуфабрикати (натурални и нарязани), консерви (кайма, пастет) и бебешка храна.

Начини за предварителна обработка и разфасовка на пиле:

Цяло пиле
Цяло пиле

 

Половин пиле
Половин пиле

 

Пилешки гърди с кост и кожа
Пилешки гърди с кост и кожа

 

Пилешко филе с кожа
Пилешко филе с кожа

 

Пилешко филе и бон филе
Пилешко филе и бон филе

 

Рагу от пилешко филе
Рагу от пилешко филе

 

Пилешки жулиени
Пилешки жулиени

 

Пилешко бутче
Пилешко бутче

 

Обезкостено пилешко бутче
Обезкостено пилешко бутче

 

Пилешки крила
Пилешки крила

Подготвка на пиле за печене на скара (по американски)

Първи разрез
Първи разрез

 

Втори разрез
Втори разрез

 

Трети разрез
Трети разрез

 

 

5/5 (9)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни