Skip links
Кестен

Сладки кестени

Loading

Сладки кестени (Castanea sativa) – знаете ли, че те са единственият европейски представител на рода Кестени (Castanea) от семейство Букови (Fagaceae)?

Сладкият кестен е широколистно дърво и дава плодове от ядки, богати на нишесте. Кестените спадат към ядките, но те не могат да се консумират сурови. Тоест, за да са годни за консумация, трябва да преминат топлинна обработка – това е единственият начин за „отключване“ на нишестето, така че плодовете да бъдат усвоени от човешкия организъм.

Кестените са пълни с ценни съставки.

  • Те съдържат висококачествен протеин, но по-малко мазнини от ядките.
  • Ето най-важните минерали и микроелементи в тях: калий, калций, фосфор, сяра, желязо, магнезий, мед, манган.
  • Те са богати също на витамин Е, С и всички витамини от група В, както и провитамин А.
  • Кестените не съдържат глутен, така че брашното от тях може да се използва като заместител на зърното при пациенти с цьолиакия.

Пресните кестени се развалят лесно и трябва да бъдат предварително обработени, ако е нужно да се съхраняват за по-дълго време.

Единият от начините за съхранение на кестените е като се накиснат в студена вода за няколко дни Реално по този начин млечно-киселата ферментация ги консервира, а след това се сушат. Допълнителни методи за консервиране са: сушене, съхранение в хладилник, фумигация с метилбромид, съхранение при контролирана атмосфера, както опушване и дълбоко замразяване.

Прочетете също: Поелиране: класически топлинен процес

Сладки кестени – приложение в кулинарията.

Те имат деликатен сладък, орехов и леко брашнен вкус. Използват се предимно като гарнитура и най-вече при ястия от дивеч (глазирани кестени). Кестените, отлежали в захарен сироп и скрити в плътна обвивка от шоколад или бяла глазура, са шстишнско изкушение.

Днес те се използват и за направата на брашно, пюре, сладолед, добавят се в ястия с паста и ризото, служат за основа на различни десерти, например, вермичели. Кестеновото брашно е идеален продукт за ароматни бисквитки (хм, с кедрови ядки и стафиди).

Подходящи топлинни обработки за тях са: варене и печене.

 

5/5 (4)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Еспума от кестени - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни