Skip links
фибри

Фибри – ето кои храни са богати на тях

Loading

Съвременната диетология сочи, че храните с фибри са много полезни за здравето на

По тази причина храни с фибри трябва да присъстват всеки ден в менюто. Фибрите са изключително важни. Те остават неусвоени в стомаха и се озовава в дебелото черво, където са храна за „добрите“  чревни бактерии, което води до различни ползи за здравето. Някои от тях също могат да стимулират загуба на тегло, да намалят нивата на кръвната захар и са отлично средство в борбата със запека.

Учените препоръчват да консумираме около 14 грама фибри на всеки 1000 калории ежедневно. Това означава приблизително 24 грама фибри за жените и 38 грама за мъжете. За съжаление, около 95% от възрастните и децата имат много по-нисък прием, заради преработената храна.

За щастие увеличаването на приема на фибри е сравнително лесно – просто интегрирайте храни с високо съдържание на фибри във вашата диета.

Какво са точно фибрите?

Това е общ термин, който се отнася за всеки тип въглехидрати, които тялото не може да усвои. Фактът, че тялото  не ги използва за гориво, не ги прави по-малко ценни за цялостното здраве. Пиенето на много вода, заедно с приема на фибрите е също важно.

Тези 13 храни са с високо съдържание на фибри – те са отбелязани в скоби и са за 100 грама продукт:

 1. Круши (3,1 грама)

Крушата е популярен плод, който е едновременно вкусен и питателен. Това е един от най-добрите плодови източници на полезните фибри.

 1. Ягоди (2 грама)

Ягодите са вкусна, здравословна опция, която може да се яде прясна или замразена. Интересното е, че ягодите са и сред най-богатите на хранителни вещества плодове. Те са с много витамин С, манган и различни мощни антиоксиданти.

 1. Авокадо (6.7 грама)

Авокадото е уникален плод. Вместо да е с високо съдържание на въглехидрати, той е пълен със здравословни мазнини.

Авокадото е с много високо съдържание на витамин С, калий, магнезий, витамин Е и различни витамини от група В. Те също така имат многобройни ползи за здравето.

 1. Ябълки (2,4 грама)

Ябълките са сред най-вкусните плодове, които можете да ядете. Фибрите в тях имат относително високо съдържание.

 1. Малини (6,5 грама)

Малините с много силен вкус. Те са заредени с витамин С и манган. Други плодове от този тип са

 • Боровинки: 2,4 грама на порция от 100 грама
 • Къпини: 5,3 грама на порция от 100 грама
 1. Банани (2,6 грама)

Бананите са добър източник на много хранителни вещества, включително витамин С, витамин В6 и калий. Зеленият или неузрял банан също съдържа значително количество устойчиво нишесте, вид несмилаем въглехидрат, който функционира като фибри.

 1. Леща (7,3 грама)

Лещата е много евтина и е сред най-питателните храни. Тя е са с много високо съдържание на протеини и важни хранителни вещества.

 1. Боб (6,8 грама)

Бобът е популярен вид храна. Подобно на други бобови растения има доста растителни протеини и различни хранителни вещества.

източник).

 1. Нахут (7 грама)

Нахутът е друг вид бобови растения, които съдържат различни минерали и протеини. Нахутът формира основата за направата на  хумус.

Повечето бобови растения са богати на протеини, фибри и различни хранителни вещества. Когато се подготвят правилно, те са сред най-евтините източници на качествено хранене в света.

 1. Овес (10,1 грама)

Овесът е сред най-здравословните зърнени храни на планетата. Овесът е много богат на витамини, минерали и антиоксиданти. Съдържа мощни разтворими фибри, наречени бета глюкани, които имат благоприятни ефекти върху нивата на кръвната

 1. Бадеми (13,3 грама)

Бадемите са много вкусни ядки.Те са много богати на много хранителни вещества, включително здравословни мазнини, витамин Е, манган и магнезий. От бадемите може да се направи и бадемово брашно.

 1. Чиа семена (34,4 грама)

Семената от чиа са малки черни семена, които са изключително популярни сред любителите на здравословни храни. Те са с големи количества магнезий, фосфор и калций.Семената от чиа също могат да бъдат най-добрият източник на фибри на планетата.

Повечето ядки и семена съдържат значителни количества фибри. Примерите включват:

 • Пресен кокос: 9 грама
 • Шам-фъстък: 10 грама
 • Орехи: 6,7 грама
 • Слънчогледови семки: 11,1 грама
 • Тиквени семки: 6,5 грама
 1. Черен шоколад (10,9 грама)

Не само вкусен продукт, но и богат на антиоксиданти и хранителни вещества. Полезно изкушение за всеки ден.

4.5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни