Skip links

Яжте диня – ето ползите от нея

Loading

Яжте диня – това е мнението на диетолозите по света.

Ползите за здравето от яденето на диня са несъмнени. Това е вкусен и освежаващ плод, който съдържа само 46 калории в една чаша, но е с високо съдържание на витамин С, витамин А и много здравословни растителни съединения.

Ето и ползите за здравето от консумирането на диня.

Помага ви да хидратирате.

Пиенето на вода е важен начин да поддържате тялото си хидратирано. Яденето на храни с високо съдържание на вода обаче също може да помогне. Интересното е, че динята е 92% вода. Нещо повече, високото съдържание на вода е една от причините плодовете и зеленчуците да ви помагат да се чувствате сити. Комбинацията от вода и фибри означава, че консумирате добър обем храна без много калории.

Съдържа различни хранителни вещества и полезни растителни съединения.

Що се отнася до плодовете, динята е една от най-нискокалоричните – само 46 калории на чаша (154 грама). Това е по-малко дори от плодовете с ниско съдържание на захар. В една чаша (154 грама) диня има и много други хранителни вещества, включително витамини и минерали – дадена е референтната стойност в процент, нужна за 1 ден:

Динята също е с високо съдържание на каротеноиди, включително бета-каротин и ликопен. Освен това има цитрулин, важна аминокиселина.

Съдържа съединения, които могат да помогнат за предотвратяване на появата на рак.

Учените са изследвали ликопена и други отделни растителни съединения в динята за техните противоракови ефекти. Въпреки че приемът на ликопен е свързан с по-нисък риск от някои видове рак, резултатите от проучването са смесени. Определено  ликопенът действа при ракови заболявания на храносмилателната система. Той снижава риска от рак чрез намаляване на инсулиноподобния растежен фактор (IGF), протеин, участващ в клетъчното делене. Високите нива на IGF са свързани с рака.

Подобрява здравето на сърцето.

Сърдечните заболявания са причината за смърт номер едно в световен мащаб. Но диетата намаля риска от инфаркт и инсулт чрез снижаване на нивата на кръвното налягане и нивата на холестерола. Няколко хранителни вещества в динята имат специфични ползи за здравето на сърцето. Проучванията показват, че ликопенът може да помогне за понижаване на холестерола и кръвното налягане. Динята съдържа и цитрулин, аминокиселина, която може да повиши нивата на азотен оксид в организма. Азотният оксид помага на кръвоносните Ви съдове да се разширяват, което понижава кръвното налягане. Яжте диня, ако имате проблеми със сърцето.

Прочетете ТУК и за японското изкушение дайкон.

Подобрява състоянието на кожата и косата.

Два витамина в динята – А и С – са важни за здравето на кожата и косата.

  • Витамин С помага на тялото ви да произвежда колаген, протеин, който поддържа кожата ви еластична, а косата ви здрава.
  • Витамин А също е важен за здравата кожа, тъй като действа за създаването и възстановяването на кожните клетки. Без достатъчно витамин А кожата ви може да изглежда суха и лющеща се.

Както ликопенът, така и бета-каротинът в този плод също могат да помогнат за защитата на кожата ви от слънчево изгаряне.

Все още няма оценки.

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни