Skip links
Авокадо Avocado

Авокадо (Persea americana)

Loading

Авокадо (Persea americana) – родината му е южно и централно Мексико. То е донесено в Европа от испанците през 17-ти век.

Този  плод обикновено е с форма на круша, но може да бъде и с форма на ябълка. Цветът на кората на авокадото е зелен или кафяво-зелен и зависи от сорта му. Във вътрешноста му се намира 1 семка, която се бърка с костилка поради големината ѝ.  Пулпата му е зелено-жълта на цвят и има орехов вкус.  То е климактеричен плод и може да узрява дори и след като е откъснат от дървото. Консумира се сурово и подлежи на кулинарна обработка.

В 100 грама авокадо се съдържа:

Енергийната му стойност е 160 калории и то е богат източник витамини от група В, с умерено съдържание на витамин С, витамин Е и калий. Авокадото съдържа също фитостероли и каротеноиди.

Използване в кухнята.

Авокадото е много чувствително към студ и натиск. Степента на зрялост може да бъде повлияна от температурата на съхранение. Неузрялото авокадо обикновено е все още твърдо при натиск.

Употреба: за студени супи и предястия, както и за салати, сосове и пюрета

Важно!

Вкусните и питателни плодове са с огромна популярност през последните години, свързани със здравословния начин на живот. Но истина е съвсем друга: производството на авокадо носи огромни екологични щети, за които вероятно не предполагате. Непропорционално огромното търсене на плодовете създава ефект на изменението на климата.  В сухите райони на Чили и Мексико, където се произвежда най-много авокадо за износ, отглеждането му е обвързано с интензивно използване на водата. В тези региони са необходими 320 литра вода за отглеждане на едно авокадо. Това прави около 1000 литра вода за килограм.

За сравнение – за производството на 1 кг домати се изисква използването на 5 литра вода. Като прибавим и CO2 емисиите от транспорта му до Европа, то екологичната следа, която оставя този плод, е огромна. Преди да включи този плод в менюто си всеки готвач трябва да си зададе въпроса: Заслужава ли си?

А всеки човек да си даде сметка какво отражение дава неговото консуматорско поведение.

 

 

5/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Гуакамоле - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни