Skip links
Букет от аромати (Bouquet aromatique)

Ароматизиращи компоненти: вариации

Loading

Ароматизиращи компоненти или кои са те в професионалната кухня?

Ароматизиращи компоненти – това са съставки, които подсилват, допълват или балансират вкуса на ястието, без те да излиза на преден план. Особено популярна комбинация от аромати е тази от лук, който има леко кисел вкус, съчетана със сладостта на обелен кореноплоден зеленчук и малка, балансирана смес от подправки и пресни билки.

Преглед на най-важните от тях:

  • Цветен Matignon

Праз, целина, лук, морков ,нарязани на тънки квадратчета. Използва се за направата на супи, бульони, средно тъмни сосове.

Целина, белите части на праза, лук. Използва се при направата на крем супи и на бели сосове.

  • Matignon за рибни ястия

Бял Matignon, допълнен с фенхел (резене) и бели печурки. Използва се при направата на рибни бульони,  и сосове

Кубчета (размер в зависимост от времето за готвене), лук, моркови, целина, малко чесън и праз (по желание). Празът се добавя в края на запържването, тъй като при сотиране се получават нежелани горчиви вещества.

Лук, разрязан на две, морков, целина, къдраво зеле, праз. В зависимост от употребата лукът може да се запече на тиган, например, за тъмни бульони.

Към бялата част на праза, целината също, може да се добави морков, лук, шпикован с карамфил. Използва се за светъл телешки бульон варени светли меса и за поширане на птици,

  • Букет от аромати(Bouquet aromatique)

Използва се за ароматизиране на бульон, но също така може да се ползва при супи и яхнии. Букетът се отстранява преди сервиране.От билките се прави малък букет,който се завързва  като се използват и дръжките. Съставът на билките варира според предназначението. Използва се като добавка за матиньон, зеленчуков сноп или мирпоа.

В завързана торбичка от тензух или чаена торбичка се слагат подправките и се прибавят към течната част на приготвящото се ястие с цел по-лесното им отстраняване в края на топлинният процес. Подходящи подправки, например, са: дафинови листа, карамфил, черен пипер, хвойна, семена от кимион.

 

4.75/5 (4)

Хареса ли ви този материал?

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни