Skip links
Видове яйца

Видове яйца

Loading

Какви видове яйца се ползват в кулинарията?

Яйцата са основен продукт в  храненето на много културисти и този факт има основателна причина. Обикновеното яйце е отличен източник на протеини и мазнини, също така съдържа витамини и минерали, които в балансирана диета допринасят за поддържането на здравето.
Всички видове яйца съдържат витамини D, A, B2 и B12 и също така са източник на минерали като фолиева киселина и йод. И протеинът, и жълтъкът са хранителни източници на енергия, които допринасят за поддържането на здравето.
  • Яйчният белтък съставлява повече от половината от общото количество протеин. Той е добър източник на селен, цинк, желязо и мед.
  • Жълтъкът съхранява мазнини, така че  е богат на мастноразтворимите витамини. Яйчният жълтък е отличен източник на витамини като D, E, K и витамин А с лецитин. Яйцата са универсална храна и могат да се консумират за закуска, обяд и вечеря. Те могат да бъдат приготвени по различни начини на готвене: варят, пекат, пошират, пържат.

Яйцата са полезни за здравето на човека.

Въпреки че яйцата не са били считани за здравословни в миналото, те всъщност допринасят за здравето на сърцето, когато са включени като част от здравословна и балансирана диета. Това става благодарение на високото им съдържание на витамини и минерали, за които е известно, че помагат за поддържане на здравето на сърцето.
Всички  хранителни вещества в различните видове яйца са полезни не само за сърцето, но и за други органи, като черния дроб. Холинът принадлежи към витамините от група В, които са важни за здравата нервна система и изграждането на клетъчната мембрана. Витамините, съдържащи се в яйцата, помагат за подобряване на мозъчната дейност и поддържане на нивото на половите хормони. Полезни са за ядене за прочистване на кръвоносните съдове, подобряване на паметта и извеждане на токсините от черния дроб.

Можете да намалите съдържанието на мазнини по време на готвене, като използвате нискокалорични маслени спрейове вместо растително масло.

Патешки яйца (съдържание на протеин: 9 g)

Патешките яйца са подобни на кокошите, но са по-големи. Точно като пилешките яйца, те се предлагат в различни размери, от малки до големи. Съдържанието на протеин в тях е по-високо, отколкото в яйцата от кокошки, те са и по-мазни.
Ако сварите патешко яйце, протеинът ще придобие синкав оттенък, а жълтъкът ще стане в ярко червено-оранжев цвят. Патешкото яйце съдържа приблизително 9 g протеин и почти 10 g мазнини.

Гъши яйца (съдържание на протеин: 13,9 g)

Тези яйца имат варовиково бяла, много здрава черупка и тежат до 200 g – около 3-4 пъти повече от кокошите. Имат специфичен мирис и вкус, така че се използват доста внимателно при готвене; ако обаче гъските се хранят редовно с прясна трева, вкусът на яйцата става по-добър. Гъшите яйца са важен източник на много витамини (A, E, D, K и група B) и минерали (фосфор, желязо, сяра, мед и др.). Жълтъкът на гъшето яйце съдържа голямо количество уникално вещество – лутеин. Това е най-мощният антиоксидант.

Кокоши  яйца (съдържание на протеин: 6,3 g)

Най-често срещаният и широко разпространен вид яйца са яйцата от кокошки. Те са евтини. За всеки, който иска да се възползва от предимствата на яйцата, без да харчи големи суми пари, този вид яйца са нискобюджетениявариант. Едно голямо кокоше яйце съдържа средно около 6 g протеин, 5 g мазнини и няма въглехидрати.

Пъдпъдъчи яйца (съдържание на протеин: 6 g)

Пъдпъдъчите яйца са малки по размер, но също толкова полезни, колкото и кокошите. Яйцето от пъдпъдъци е утвърдена съставка в необичайни менюта на ресторантите и може да се похвали с множество предимства. Черупката на пъдпъдъче яйце може да бъде с различни цветове: от синьо до кафяво и бяло. Обикновено около пет пъдпъдъчи яйца по обем заменят едно голямо кокоше яйце. Пъдпъдъчите яйца обикновено се ползват твърдо сварени. Те съдържат около 1 g мазнини и 1 g протеин.

Яйца от фазан (съдържание на протеин: 7 g)

Яйцата от фазан са по-малки от кокошите и имат по-богат вкус. Жълтъкът е по-голям, отколкото в пъдпъдъчето яйце, но приблизително два пъти по-малък е техният жълтък от кокошето. Цветът на черупката може да варира от маслинено зелено до кафяв. Варени или пържени – яйцата от фазан имат страхотен вкус. Яйцето на фазан съдържа приблизително 10 g мазнини и 6 g протеин.

Щраусови яйца (съдържание на протеин: 151 g)

Щраусовото яйце е голямо, еквивалентно на почти 24 големи кокоши яйца. Тежи средно около 2 кг и е фантастично удоволствие за споделяне с приятели. Ще ви трябва много повече време, за да го приготвите, отколкото едно стандартно яйце от кокошка. Самото време за варене на едно щраусово яйце е около 50 минути. Черупката на щраусовото яйце е гладка и обикновено кремава на цвят. Продуктивният сезон за щраусите продължава от април до септември. Едно щраусово яйце съдържа приблизително 83 калории.

Яйца от токачки (съдържание на протеин: 25 g)

Яйцата от токачки са известни със своя плътен и ароматен жълтък. Черупката им е жълтеникаво-кафява на цвят и въпреки че е с около 30% по-малка от  кокошите яйца, съдържанието е много по-вкусно. Токачките са домашни птици, произхождащи от Южна Африка. Те снасят приблизително петдесет до шестдесет яйца годишно. Продуктивният им сезон е от пролетта до лятото. Тази птица е особено популярна във Франция, нейните яйца са особено вкусни, когато са сварени. Едно яйце от токачка съдържа приблизително 3,5 g мазнини и приблизително 6 g протеин.

Практически съвети.

  • За да предотвратите спукването на яйцата по време на варене, можете да пробиете с игла въздушната камера в тъпия край на яйцето.
  • Можете да добавите малко оцет към врящата вода, за да предотвратите изтичането на белтъка по време на варене.
  • Белтъкът се разбива лесно, ако добавите няколко капки лимонов сок.
  • Най-добрата температура за разбиване на яйчения белтък е между 15 и 20 ºC
  • Белтъци от много пресни яйца , които са на по-малко от 24 часа  не могат да се разбиват на твърд сняг.
  • Яйчният белтък прави печените продукти пухкави, но сухи – яйчният жълтък ги прави по-компактни, но по-сочни.

Хората от дълбока древност до наши дни продължават да консумират различни видове птичи яйца,  включвайки ги в най-различни рецепти.

5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни