Skip links
Пролетно меню: аспержи, спанак и киселец

Пролетно меню: аспержи, спанак и киселец

Loading

Пролетно меню – време е за аспержи, спанак и киселец.

Пролетта е тук и трябва човек сам да направи здравословна атака с пресни храни като аспержи, спанак и киселец.

Аспержи

Зелените, разбира се, са най-популярните – но лилавите и белите аспержи стават все по-известни. Те вече са достъпни целогодишно, но са особено полезни най-вече през пролетта. Независимо от сорта, този продукт е богат на ценни витамини (A, C, B1, B2 и E) и минерали (калций, фосфор, калий, мед, магнезий, желязо и цинк).

Калиевите соли и аспержената киселина активират бъбреците, което улеснява елиминирането на метаболитните отпадъчни продукти, цинкът помага за зарастване на рани и укрепване на съединителните тъкани. Калцият и фосфорът са полезни за изграждането на костната тъкан, докато желязото и магнезият увеличават способността на кръвта да се обновява.

Аспержите също са отличен диетичен продукт (180 ккал на 1 кг). Помагат за нормализиране на храносмилането, тъй като съдържат много фибри.

Как се ползват аспержите?

С аспержи се приготвят специфични ястия като обикновено се задушават. Разбира се, много готвачи обичат да добавят свой собствен отличителен акцент при тяхната обработка. Дори се предлагат аспержи на скара със стилтън и сладко мисо. Повече за аспержите – вижте ТУК.

Аспержи бели зелени лилави

Спанак

Спанакът е листен зеленчук,  отделните листа се изрязват над кореновата шийка, при розетния спанак цялото растение под кореновата шийка се събира машинно. Сортове са: пролетен, летен и зимен спанак.

Този зеленчук се събира от март до май и от юни до октомври. Спанакът съдържа въглехидрати, фибри, органични, наситени и ненаситени мастни киселини; витамини А, Е, С, Н, К, РР, група В; калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, желязо, цинк, мед, манган и селен.

Спанакът държи рекорда по съдържание на калий, желязо и манган. Препоръчва се на хора с анемия и в периода на възстановяване след заболяване. Продуктът има леко противовъзпалително, слабително и диуретично действие, поради което е ефективен при отоци.

В спанака има и много йод, което е от полза за жителите на райони с недостатъчно йодиране на вода и храна. Включването на спанак  при диета може да компенсира недостига на този микроелемент.

Високото съдържание на фибри помага за увеличаване на чревната подвижност, бори със запека и засилва метаболизма при отслабвате.

В допълнение към горното, листата на спанака са много богати на протеини: само бобовите растения – млад боб и зелен грах – са с повече от него.

Как да включите спанака в своето пролетно меню?

Спанакът може да бъде преработен и използван в салати,  супи, ястия с паста и ориз, задушен като гарнитура, както и в огретени, пайове и кишове. Подходящ е за вегетариански и вегански ястия.

Спанак
Спанак

Киселец

Непретенциозният киселец е склад на всички възможни витамини и микроелементи. С редовното използване в менюто се подобрява очното здраве. Продуктът помага също за справяне със стреса. Има само едно условие, за да има ефект – да е без топлинна обработка! Той може да бъде див и култивиран, градински. В магазините и (в повечето случаи) на пазарите се продава култивиран киселец, отглеждан както на открито, така и в оранжерии.

Как се приготвя?

  • Използва се за супи.
  • Пресни листа киселец могат да бъдат и съставка на салата. Той се комбинира със спанак дори с магданоз.
  • В зеленчукови ястия, задушени или бланвиран.
  • Добавен към картофено пюре ще предаде зеленикав цвят и приятен вкус с лека киселост.
  • Служи също за приготвяне на пълнеж за пайове, палачинки. В този случай може да се комбинира както със спанак, така и с ориз и яйца.
  • Сосовете с киселец се съчетават много добре с риба, птици, тестени изделия

Свареният киселец е по-трудно смилаем поради съдържащата се в него оксалова киселина, която променя свойствата си при високи температури.

Киселец
Киселец
5/5 (1)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни