Салата Валериана

Салата Валериана

Салата Валериана – какво представлява и защо е толкова търсена?

Салатата Валериана е много подходяща зелена салата за студения сезон. Тя е една от малкото сезонни салати през зимата. Салатата е здравословна храна, която има положителен ефект както върху здравето на човека, така и върху  фигурата му.

Ботаническото наименование на това растение е Valerianella locusta, но е позната още като агнешка маруля, полска маруля, рапсули и царевична салата. Valerianella locusta е малко едногодишно растение, което се използва като листен зеленчук или за салати. Тя има характерен лешников вкус, тъмнозелен цвят и мека текстура. Това е типично зимна салата, която се засява като втора култура след събиране на реколтата през късното лято и началото на есента. Предпазва площите за засяване от развитието на бурени. Сезонът й е от октомври до март.

Най-много тази салата се отглежда във Франция, където е чудесна крехка гарнитура към много местни деликатеси. В немскоговорящата  Швейцария е известен като Nüsslisalat или Nüssler. Обикновено се сервира като салата с нарязани твърдо сварени яйца и бекон.

Салата Валериана е изключително здравословна.

Валерианата е зелена салата, която помага за намаляване на триглицеридите, възпаленията, сърдечните заболявания и риска от рак. Подобрява храносмилането и съдържа голямо количество витамин А, което в сезона на грипа е чудесно, защото тези малки листенца спомагат за повишаването на имунитета. Валерианата спомага  производството и функциите на белите кръвни телца. Заради високото съдържание на витамин С, тези крехки зелени листенца се препоръчват и при диета срещу хипертония.

Много добра е срещу анемия и при бременност, защото съдържа високи дози желязо. И любима за мен полза е че подпомага добрия вид на кожата, тъй като е богата на антиоксиданти. И растението е високи дози на витамин C, който има редица ползи за здравето на човека

Споделете статията с бутоните по-долу в социалните мрежи, ако ви е допаднала.

4.06/5 (18)

Хареса ли ви този материал?

Прочетете също:

2 мнения за “Салата Валериана

  1. Връзка към: Тенденции в ресторанта през 2021 - CHEF & GASTRO

  2. Връзка към: Видове зелени салати - CHEF & GASTRO

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нямате право да копирате това съдържание.