Skip links
Екзотични плодове

Екзотични плодове

Loading

Освен познатите плодове като ябълка, портокал, череша, круша, мандарина, то има и такива, които са доста странни и затова ги определяме като екзотични.

Най-често в магазина купуваме ябълки или портокали, но почти нищо не знаем за тропическите плодове. Да, у нас са известни ананасът и кивито. но в последните години по рафтовете на супермаркетите има достта странни прлодове, към които посягаме с недоверие  или любопитство.

Затова нека разберем какво представляват екзотичните плодове, за да може максимално да се възползваме от тях.

Кивано (Cucumis metuliferus)

Кивано (Cucumis metuliferus)
Кивано (Cucumis metuliferus)

Първият в списъка и най-необичайният плод от нашия рейтинг е кивано. Нарича се още бодлива краставица и рогат пъпеш. Любителите на необикновени вкусове ще се зарадват да опитат този тропически плод. Кивано едновременно прилича на краставица и пъпеш, дължината му е около 15 сантиметра. Плодът е широко разпространен в Европа, Северна Америка, Централна и Южна Африка. Повърхността на необичайния плод е покрита с доста плашещи бодли; вътре има натрупване на зелена течност. Пулпата има вкус на смес от банан, киви и лимон, а в началото плодовете миришат почти като пъпеш.

Драконов плод (Dragon fruit Hylocereus)

Драконов плод (Dragon fruit Hylocereus)
Драконов плод (Dragon fruit Hylocereus)

Среща се също като питахая и питая. Плодовете са много ярки, обикновено розови, червени или жълти на цвят. под обвивката плодовете са бели, а навътре са с малки черни семенца, които не винаги се ядат. На вкус е като нашата диня. Питахая се отглежда в Китай, Мексико, Израел и други страни. Теглото на плодовете обикновено достига 0,5 килограма. Плодът се консумира охладен и овкусен със сок от лимон.

Дуриан (Durio)

Дуриан (Durio)
Дуриан (Durio)

Дуриан е може би най-странният плод на планетата. Той мирише доста неприятно, може дори да се каже, че смърди, излъчвайки миризмата на свински изпражнения, терпентин и гнил лук. Вкусът на плодовете е невероятен, но могат да се усетят ядково-кремообразните нотки само след като се прикрие носа с ръка. Дуриан е голям и бодлив, тежи до 4 килограма. Счита се за ценен на териториите на Югоизточна Азия.

Ръката на Буда (Citrus medica var. sarcodactylus)

Ръката на Буда Buddhas Hand
Ръката на Буда (Citrus medica var. sarcodactylus)

Ръката на Буда е направо чудотворен плод е особено популярен в Индия и Китай. Прилича на лимон, с много дълги клони, които са с форма на пръст. Понякога се използва за направа на парфюми въз основа на цитрусовите му нотки. Това растение почти никога не се използва в храната, рядко се добавя към салата, придавайки й приятен аромат. Освен това плодът ръката на Буда се смята за талисман и се използва за съхранение на дрехи, за да имат приятна миризма.

Маракуя (Passiflora edulis, Passion fruit)

Маракуя (Passiflora edulis, Passion fruit)
Маракуя (Passiflora edulis, Passion fruit)

Това растение има много разновидности и всички те се различават по размер и вид. Има плодове с големината на кокос, а други са с големината на кайсия. Сокът от маракуя е страхотен, пулпата също. Понякога се нарича плодът на страстта, тъй като се смята за добър афродизиак. Освен за директна консумация се ползва са салати, направа не желета и др. Идеално се комбинира с кисело мляко.

Панданус (Pandanus)

Панданус (Pandanus)
Панданус (Pandanus)

Наричат го още див ананас. Плодът расте предимно на малайзийските острови и достига височина 15 метра. У нас се гледа предимно като декоративно растение и никога не достига естествените си размери.Пандасиус се използва за готвене, но служи и за направата на боя от него. Сферичните плодове на това растение съдържат много сочни сегменти вътре, които имат вкус на ананас, но тяхната пулпа не е годна за консумация. При консумация се изсмуква и след това ги изплюйте.

Рамбутан (Nephelium lappaceum)

Рамбутан (Nephelium lappaceum)
Рамбутан

Рамбутан е яркочервен плод с леки зелени власинки и расте на едноименното дърво. Той прилича на яйце и се нарича още космат личи. Дървото, на което расте рамбутан, се среща в югозападната част на Азия. Когато узреят, плодовете преминават от зелено в червено. Кората им се отлепва много лесно. Плодът има лек аромат на зелен чай, а на вкус е сладък до кисело-тръпчив – нещо средно между пъпеш и желиран бонбон. Консумира се директно, но добре охладен. Също се използва при направата на екзотични плодови салати, за компоти и конфитюри. В определени случаи се ползва като добавка към видове меки сирена или месо.

Атемоя (Annona cherimola, squamosa)

Атамоя Atemoya
Атемоя (Atemoya )

Атемоя е плод хибрид от между сладка ябълка (Annona squamosa) и черимоя. Среща се в Южна Америка, Австралия, Индия, Испания и Франция. Плодовете са много популярни в Тайван, където се наричат „ананасова захарна ябълка“. Атемоя се счита за най-вкусният екзотичен плод. Обикновено е с форма на сърце или е леко закръглен, с бледозелена, неравна кожа. Сочният плод е леко сладък и малко тръпчив, напомнящ на пиня колада. Пулпата съчетава вкусовете на манго и ананас, плодовете се топят в устата като сметана. Атемоя се използва при приготвяне на различни коктейли.

3.89/5 (9)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Ябълки - плод с много приложения - CHEF & GASTRO
    Permalink
  2. Parmigiano-Reggiano и Grana Padano: разликата - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни