Skip links
Пиканя

Пиканя (Picanha)

Loading

Пиканя – какво представлява?

Този мускул се намира в горната част на говеждият бут или края на контрафилето (ентракот), наричан още Rindshuftdeckel или Picanha, Tafelspitz, Top Sirloin Cap oder Culotte. Характеризира се със сочното си месо с фина мазнина. Това е любимото парче месо на бразилците и е идеално за печене на скара. Представлява класически second cut.

Още малко за говеждото месо.

Говеждото месо се получава от мъжки или женски животни на възраст от една до две години. Месото трябва да е мраморно, което означава, че в мускулите се виждат малки натрупвания на мазнини. Мраморността е типична характеристика на качеството. Мускулните влакна се различават по структура в зависимост от възрастта и породата на животното.
Говеждото месо е светло до яркочервено на цвят. Частите на предната четвърт са евтини и се превръщат в кулинарни деликатеси, когато се варят или задушават. Парчетата от задните части се считат за “скъпоценни”  парчета и се приготвят главно като аламинути.

Пиканя – произход и приготвяне.

Picanha е португалското име на този мускул и този термин се използва главно в южноамериканската кухня, особено в Бразилия. Обикновенно се приготвя на открит огън на скара, така нареченото чураско.  Традиционно се сервира нарязана на тънки филийки.
  • Как се приготвя?

Противно на традиционната южноамериканска подготовка, можете също да сотирате това месо в тиган и след това да го допечете във фурната.

  • С какво се сервира?
По принцип, разбира се, се сервира с всяка гарнитура. Комбинира се с особенно добре с печени картофи или картофи във фолио, например. Салата или зеленчуци на скара, като тиквички или боб, също се съчетават добре с месото.
  • Кой сос е подходящ?
Традиционно се придружава от ароматния аржентински сос Чимичури (Chimichurri) . Като алтернатива се използва този сос и като марината.

 

4.75/5 (8)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни