Skip links
Кълнове и микро растения

Кълнове и микрорастения: специфика и използване

Loading

Кълнове и микрорастения – какви са техните особености и приложения в кулинарията?

Кълновете, както и микрорастенията, сурови или топлинно обработени, са вкусна и здравословна добавка към храната по всяко време на годината, най-вече през зимата. Хрупкавите кълнове наподобяват на вкус пресен зелен грах и ядки, както и на майчиното растение, от чиито семена покълват.

В процеса на появата на кълнове от семена концентрацията на витамини и минерали в него се увеличава, така че кълновете се наричат ​​жива храна. Именно покълналите семена се усвояват най-лесно от човешкия организъм, поради омекотяването на тяхната обвивка.  По тази причина те изискват по-кратко време за готвене и са много по-богати на хранителни вещества.

Видове:

 • Зърнени: спелта, ечемик, овес, просо, царевица, ориз, ръж, пшеница и др.
 • Бобови: адзуки боб, грах, нахут, мунг боб, соя, оризови зърна и др.
 • Зеленчукови и билкови: сминдух, люцерна, броколи, елда, кресон дайкон, чесън, тиквени семки, кольраби, ленени семена, репички, цвекло, червено зеле, репички, горчица, сусам, лук и др.

  Кълнове и микро растения
  Кълнове и микро растения

Опасни ли са покълналите семена?

За кълнове се вземат семена от различни растения: пшеница, люцерна, боб, грах, броколи, детелина, леща, босилек, цвекло, елда, овес, ръж, сминдух, лук, рукола и т.н. Голямо разнообразие от единични посевни семена и смеси за разсад може да се намери в магазините за здравословни храни или в градинските центрове.

Внимание! Винаги купувайте семена за кълнове само от надеждни лицензирани компании! В САЩ, Канада, Япония и Германия са регистрирани тежки (включително фатални) инфекции със салмонела и Ешерихия Коли от люцерна, боб мунг и репички. Предполага се, че замърсяването на прорастналите семена идва от майчините растения, които са влезли в контакт със замърсена кравешка тор.

Стайната температура и влагата, необходими за покълване от семена, също са благоприятни условия за разпространението на опасни бактерии. Високата концентрация на бактерии прави заразените покълнали семена особено опасни за здравето. В особен риск са децата, възрастните хора и тези с отслабена имунна система

Как се получават кълнове?

Покълването на семената отнема 3-8 дни, в зависимост от растението и на какъв етап искате да го консумирате, защото може и да изчакате да стане микрорастение.

 • Нужен е съд, който да е прозрачен – продават се в магазините за покълване на семена или просто прозрачна купа.
 • Напълнете контейнера със семена за покълване до максимум една трета. Покрийте семената с топла вода за няколко часа. Внимателно махнете после водата и поставете съда със семена за покълване на тъмно място при стайна температура (например в кухненски шкаф).
 • Изплаквайте семената с топла вода няколко пъти на ден и сменяйте водата. На 2-3-тия ден ще се появят малки бели корени, а след това бледозелени връхчета.
 • След появата на кълновете прехвърлете контейнера на светло място, така че кълновете да станат яркозелени. Когато те достигнат 3-5 см, са напълно готови за консумация. Въпреки, че кълновете могат да се използват за храна на всеки етап.
 • Може да се изчака да станат полезни микрорастения.
 • Съхранявайте готовите кълнове в хладилник за 1 до 2 дни.

Трябва да се спазват следните условия за съхранение, когато са готови:

 • на хладно и тъмно място,
 • непрекъсната студена верига,
 • подходящ контейнер.

Кълновете и микрорастенията напълно отговарят на принципите на пълноценното хранене.
Предимствата им са: не съдържат пестициди или торове, както и са на разположение целогодишно.

Кълновете и микрорастенията са необработени храни с ценни хранителни вещества и диетични фибри. Те  са склонни да се развалят относително бързо. Ето защо е важно да се направи тест за миризма преди употреба.

Кълнове и микро растения
Кълнове и микро растения

Важно за тяхната консумация.

Кълновте от соя, грах и нахут трябва да бъде бланширан или приготвени на пара.
Суровитета им употреба е основно за салати и супи, като топинг върху хляб, за ястия с ориз, зеленчуци и яхнии, за рафиниране на сосове, сокове и мюсли

4.86/5 (7)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни