Skip links
Сос Велуте

Сос Велуте (Velouté sauce)

Loading

Умението да се направи добър сос Велуте е ключът към безкрайното разнообразие от сосове.

Тази рецепта ще ви даде ключовете за експериментиране с този основен сос. По този начин се разбира кои билки, финални щрихи или добавки ви допадат най-много. От Velouté sauce можете да получите сос Allemande, завършен с яйца и сметана, както и известния сос Suprême, завършен със сметана, масло и лимонов сок. Много други кремообразни сосове идват от сос Велуте и имат различни добавки: билки, вино, шалот или месни екстракти, като сос.

Особености.

Подобно на сос Бешамел, Велуте се счита за бял сос. Двата соса вата се сгъстяват с Ру, смес от масло и брашно. Докато Бешамел има мляко за основа, Велуте се прави с бульон. Тъй като има четири вида бял бульон – пилешки, телешки, рибен и зеленчуков – има и четири вида сос Велуте, но пилешкият е най-разпространен. Velouté sauce обикновено се сервира заедно с пиле или риба. Рибеното Велуте е еднакво ароматно и както се предполага се прави с рибен бульон, докато телешкото – с телешки бульон.

Сос Велуте

Сос Велуте (Velouté sauce)

Велуте (Velouté) е един от петте основни соса на класическата френска кухня. Приготвя се от Ру и бульон. Останалите четири са Бешамел, Еспаньол, Холандез и доматен. Това означава, че сосът е отправна точка, от която могат да се приготвят редица сосове. Този сос е не само вкусен сам по себе си, но вкусът му може да бъде подобрен и усилен чрез добавяне на други съставки.
5 от 1 глас.

Автор

George Kotev
Приготвяне 10 минути
Готвене 30 минути
Общо 40 минути
Тип ястие Сосове
Кухня Класическа, Френска
Порции 20 порции
Калории 65 kcal

Съставки
 

Инструкции
 

Заготовка:

  • Загрейте бульона и го подържайте топъл.

Начин на приготвяне:

  • В малка касерола разтопете маслото на слаб огън.
  • Добавете брашното и разбъркайте.
  • Оставете настрани, за да се охлади.
  • Започнете да добавяте врелия бульон към така полученото Ру - разбърквайте непрекъснато с телена бъркалака, за да избегнете образуването на бучки.
  • Отново сложете соса на котлона и го оставете да ври на слаб огън в продължение на 30 мин.
  • Прецедете го през фина цедка.

Бележки

Хранителна стойност

Порция: 50гКалории: 65kcal (3%)Въглехидрати: 2g (1%)Белтъци: 1g (2%)Мазнини: 6g (9%)Наситени мазнини: 4g (25%)Транс мазнини: 1gХолестерол: 16mg (5%)Натрий: 224mg (10%)Калий: 4mgФибри: 1g (4%)Захар: 1g (1%)Витамин A: 278IU (6%)Калций: 2mgЖелязо: 1mg (6%)
Ако тази рецепта ви е харесала!Mention @chefandgastro or tag #chefandgastro!

[blog_posts style=”bounce” columns=”1″ ids=”14094″ title_size=”xlarge” badge_style=”square” comments=”false” image_height=”20%”]

4.29/5 (7)

Хареса ли ви този материал?

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Оставете коментар

Recipe Rating
  1. Магданоз (Petroselinum crispum) ГОТОВА - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни