Skip links
Полезни зеленчуци за здравето

Полезни зеленчуци за здравето

Loading

Представяме ви три вида полезни зеленчуци за здравето, които можете да включите без притеснение в менюто си през всеки сезин.

Изключително важно е  да не остава човек без витамини и минерали. Особено при Ковид пандемията. Има различни полезни зеленчуци за здравето, които са достъпни и могат да помогнат да има разнообразие на масата.

Броколи

Броколите принадлежат към семейството на кръстоцветните зеленчуци. Те са богати на сяро растително съединение, известно като глюкозинолат, както и на сулфорафан, страничен продукт на глюкозинолата. Сулфорафанът е важен с това, че е доказано, че има защитен ефект срещу рак. Консумацията на броколи може да бъде част от едно здравословно меню, защото с броколи се приготвят вкусни супи, салати и основни ястия. Те могат да се ядат сурови, но бързото им бланширане във вряща вода помага да им се придаде по-хрупкава и нежна текстура и да се разкрие вкуса им. Броколите също могат да бъдат приготвени на пара, сотирани и печени.

Ряпа

Този кореноплод е богат на витамин С и е известно, че е необходим за поддържане на нормален имунитет. Освен това витамин С прави кожата да бъде по-добре подхранена и еластична, а това за зимата ще бъде от полза. Що се отнася до вкуса, репите ще придадат приятна кисела (или леко горчива) нотка към всяко зеленчуково ястие. Особено добра е ряпата в салати със заквасена сметана и сол.

Зелен грах

Той се ползва като основно ястие, предястие или добавка към салати. И правилно: грахът съдържа много витамини С, Е и К (последният е необходим за нормалното кръвообразуване и здравето на костите), а калориите са малко. Също така грахът е богат на желязо, фосфор и калий, стимулира отстраняването на излишната течност от тялото и поради съдържанието на фибри – бързо води до чувство за ситост.

Спанак

Спанакът е в челните класации класацията на най- полезни зеленчуци за здравето, благодарение на впечатляващия си хранителен профил. Една чаша (30 грама) суров спанак осигурява 56% от дневните  нужди от витамин А плюс цялата ви дневна нужда от витамин К . Освен това спанакът е нискокалорична храна. Има и много антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на риска от хронични заболявания. Спанакът е най-добрата съставка, суперхрана, която е перфектна за салати и се съчетава брилянтно с рикота и фета, за вкусни кишове и пайове. Може да се изпече в хляб, да се сложи в паста….

Моркови

Морковите съдържат бета-каротин, антиоксидант, който им придава оранжев цвят. Те са пълни с витамин А, осигурявайки 428% от дневната препоръчителна стойност само в една чаша (128 грама). От торта с моркови до супа, мъфини до салати, морковите са толкова универсални. Доброте готвачи имат цяла селекция от вкусни рецепти за приготвяне на ястия със сладки и солени моркови.

Бяло зеле

В него няма толкова много витамин С (в броколите е много повече), но съдържа повече от достатъчно фибри. Поради това зелето дори се нарича продукт с отрицателно съдържание на калории, тоест тялото изразходва повече енергия за преработката му, отколкото получава, когато се консумира. Що се отнася до кулинарната стойност на зелето, тя е наистина неописуема. Яркият вкус и сочността на зелето позволява да се използвате за супи, салати (особено със заквасена сметана), яхнии, кисели краставички, гювечи и много други. Прясното зеле, като правило, изисква да е добре нарязано, а когато е на пара или задушено, е добре листата да са цели.

Вижте тази рецепта ТУК. която ще ви изненада приятно.

Обобщение по темата за полезните зеленчуци за здравето.

„Храната трябва да бъде лекарство и лекарството трябва да бъде храна“.
Това е казал Хипократ. Тоест, това означава, че човек е това, което яде. Защото всички клетки на човешкото тяло са изградени от храната, която влиза в него. Ако се снабдява тялото с висококачествени градивни елементи, тогава клетките ще бъдат силни и здрави. И ако има  лоши „строителни материали“, тогава клетките ще бъдат слаби и дефектни … В този смисъл всеки човек, който се грижи за здравето трябва да обърне специално внимание на различните видове полезни зеленчуци за здравето.

4.67/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни