Skip links
Спасение в жегата

Спасение в жегата – храни, които помагат

Loading

Спасение в жегата има ли? Представяме ви храни, които спасяват летните жеги.

Налични и познати продукти, както и водата, могат да са спасение в жегата. Известно е, че в жегата е много важно да се предотврати дехидратацията на тялото и човек е нужно да се чувства максимално комфортно. Преди да изброим храните, от които се нуждаем в жегата, нека отговорим на популярния въпрос: могат ли храната и напитките да ни помогнат да се „охладим“ малко?

Когато искаме да се охладим, сладоледът и ледената лимонада може да изглеждат като правилния избор, но всъщност те могат да донесат повече вреда, отколкото полза. Студената храна и напитки може да ни дадат първоначален охлаждащ ефект, но това е много краткотрайно. Реално консумацията на студените храни и напитки води до повишаване на температурата, тъй като процесът на храносмилане произвежда топлина. Това, в комбинация с бързото охлаждане от студени храни и напитки, може да доведе до още по-голямо прегряване.

Пиенето на нещо горещо в слънчев ден е естествено само за жителите на южните страни, например Централна Азия. Там хората знаят, че горещите напитки помагат за регулиране на телесната температура. Това стимулира изпотяването, което има охлаждащ ефект върху цялото тяло.

Защо не ви се яде през лятото

Смята се, че сезонните промени, включително температурата и броят часове светлина, влияят на апетита ни. Обикновено той намалява през лятото особено когато е горещо. Една от причините: тялото се опитва да регулира телесната температура, като намалява действието на функции, свързани с отделянето на топлина, и това е преди всичко свързано с  храносмилането.

Спасение в жегата – ето кои храни са полезни!

Броколите са чудесни за борба с жегата. Те са богати на фибри, които подпомагат храносмилането, поддържат нивата на кръвната захар ниски и предотвратяват запека. Броколите са 91% вода.

  • Пъпеш

Сочният пъпеш ще утоли и най-силната жажда. Пъпешът е нискокалоричен плод, който съдържа до 95% вода. В сравнение с динята, той има повече захар, но също така и повече фибри (което означава, че по-бързо задоволява глада) и няколко пъти по-високо съдържание на витамин С.

  • Кокосово мляко и кокосова вода

Те съдържат важни хранителни вещества, които стимулират хидратацията, което означава, че тези течности са не само вкусни, но и здравословни, дори в горещо време. Използвайте кокосово мляко широко за супи или плътни сосове.

Листните зеленчуци също съдържат много вода – до около 85%. Това ги прави лесно смилаеми и те преминават през храносмилателната система достатъчно бързо, без да причиняват тежест в стомаха.От зеле до маруля и спанак, листните зеленчуци са богати на каротеноиди, които тялото преобразува във  витамин А. Това помага да се предпази кожата от прекомерните UV лъчи.

  • Краставици

Краставиците са чудесен зеленчук за горещите летни дни и са идеално средство за спасение в жегите, тъй като те са 95% вода. Нарязвайте краставиците непосредствено преди готвене или ядене.

Те вероятно ще бъдат последната храна, която много хора искат да ядат в горещо време. По този начин пикантната смес от къри и люта чушка чушки стимулира топлинните рецептори в устата, подобрявайки циркулацията и предизвиквайки изпотяване, което охлажда тялото. Внимавайте обаче да не претоварвате тялото си с пикантни храни. Така или иначе, опитайте тайландска или индийска храна през лятото. Жителите на тези страни знаят много за спасението от жегата.

  • Домати

Червените домати са 94% вода, а зелените 93%. Те са допълнителен източник на вода, което означава да да похапвате домати в салати, да ги добавяте към сандвичи и студени супи.

  • Пресни горски плодове

Къпини, боровинки, малини, ягоди – това са прекрасни подаръци от горещо лято. Според класическата китайска медицина те генерират студена енергия в тялото.

Съдържа цели 95% вода плюс само 16 калории в една чаша! Уникално добър и ценен прпдукт. И една рецепта с целина – вижте ТУК.

 

Все още няма оценки.

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни