Kаква е разликата между телешко и говеждо месо?

Kаква е разликата между телешко и говеждо месо?

Специалистите са наясно, че има разлика между телешко и говеждо месо.

Но нека първо разберем какво е съединителна тъкан!

Съединителната тъкан свързва тъканите и органите като създава непрекъснатост в трупа. Колагенът придава механична здравина на съединителна тъкан, която определя и твърдостта на месото. Кулинарната ценност на месото зависи от количеството и здравината на съединителната тъкан. Месото с много и здрава съединителна тъкан изисква допълнителна или по-продължителна кулинарна обработка: смилане, мариноване….

По време на топлинен процес, при който присъства и течност, здравината на съединителната тъкан намалява, тъй като част от колагена се превръща в глутин (желатин) или казано на професионален език – дезагрегира. Степента на разрушаване зависи от свойствата на съединителната тъкан, от температурата и от продължителността на обработка. Съединителната тъкан на младите животни се разварява по-бързо от съединителната тъкан на по-старите.

По време на зреене, естествените ензими в месото разграждат твърдата съединителна тъкан, което го прави по-крехко и нежно.

Телешко месо!

Телешкото е месо от млади говеда. Средната им възраст е между 6 и 10 месеца. Определението теле важи за животно само на възраст до една година; след това то се нарича говедо, а месото от него – говеждо.

Месото на телета до 8 месеца е светлорозово. Съставът на фуража, който телетата получават зависи от възрастта на животното и може да повлияе на цвета на телешкото месо. Развитието на цвета на месото се определя отчасти от гените.

Любопитно: прочетете за Мизанплас

След 8-месечна възраст месото на животните започва да потъмнява, поради което се използва терминът „розово телешко“.

Говеждо месо!

От 12-месечна възраст месото се нарича говеждо месо. То  има червен цвят. Обработката на говеждото месо отнема повече време за приготвяне, отколкото същите части при телешкото месо. Говеждото месо също има по-силен вкус и по-груба структура от телешкото.

Вярваме, че сте добили точна информация за съществуващата разлика.

 

4.29/5 (14)

Хареса ли ви този материал?

Прочетете също:

2 мнения за “Kаква е разликата между телешко и говеждо месо?

  1. Връзка към: Защо зрялото месо е за предпочитане - Chef and Gastro

  2. Връзка към: Домашни птици и птиче месо - CHEF & GASTRO

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нямате право да копирате това съдържание.