Skip links
Най-здравословните зимни зеленчуци

Най-здравословните зимни зеленчуци

Loading

Кои са най-здравословните зимни зеленчуци?

Храненето през студения сезон трябва да се реализира внимателно. Има зеленчуци, които могат да преживеят студа, дори под снежно одеяло. Те са известни като зимни зеленчуци, поради способността им да издържат на доста студено време. Тези студоустойчиви сортове могат да издържат на ниските температури поради по-голямото количество захар, което съдържат. Защо?

Това се дължи на захарта, открита във водата на зимните зеленчуци. Тя ги кара да замръзват в по-ниска точка, което им позволява да оцелеят в студено време. Освен това този процес води до техния по-сладък вкус през студените месеци.

Ето и 6-те от най-здравословните зимни зеленчуци, които са задължителни за диетата в студените месеци.

Кейл

Този зеленчук е член на семейството на кръстоцветните зеленчуци, което включва устойчивите на студ растения като брюкселско зеле, зеле и ряпа. Кейлът е изключително питателна храна. Той е пълен с витамини, минерали, фибри, антиоксиданти и мощни растителни съединения.

Всъщност само една чаша (67 грама) кейл съдържа дневния препоръчителен прием на витамини А, С и К. Освен това зеленчукът е богат на витамини от група В, калций, мед, манган, калий и магнезий.

Освен това кейлът е зареден с флавоноидни антиоксиданти като кверцетин и кемпферол, които са с мощни противовъзпалителни ефекти. Някои изследвания предполагат, че диета с високо съдържание на флавоноиди може да помогне за намаляване на риска от някои видове рак като рак на белия дроб и хранопровода.

Брюкселско зеле

Този зеленчук издържа на ниски температури, което го прави задължителен за сезонните зимни ястия. Макар и малко, брюкселското зеле съдържа впечатляващо количество хранителни вещества. Също така е богато на витамин К. Една чаша (156 грама) варено брюкселско зеле съдържа 137% от дневния препоръчителен прием. Витамин К е от решаващо значение за здравето на костите, сърцето и за мозъчната функция. Брюкселското зеле също е чудесен източник на витамини А, В и С и минералите манган и калий.

Освен това то е с високо съдържание на фибри и алфа-липоева киселина, като двете помагат да се поддържат нивата на кръвната захар стабилни. Фибрите забавят храносмилателния процес в организма, което води до по-бавно освобождаване на глюкоза в кръвта.

Алфа-липоевата киселина е антиоксидант, намалчващ високите нива на кръвната захар.

Моркови

Този кореноплоден зеленчук се събира през летните месеци, но достига пикова сладост през есента и зимата. По-ниските темпетарури карат морковите да превръщат нишестето в захари, за да не замръзва водата в клетките им.

Този свеж зеленчук е много хранителен. Морковите са отличен източник на бета-каротин, който се трансформира във витамин А в организма. Един голям морков (72 грама) съдържа 241% от препоръчителния дневен прием на витамин А за човека. Витаминът е от съществено значение за здравето на очите и за имунната система.

Реално, морковите са заредени с каротеноидни антиоксиданти. Тези мощни растителни пигменти придават на морковите яркия цвят и намаляват риска от развитие на хронични заболявания.

Някои проучвания предполагат, че диетата с високо съдържание на каротеноиди може особено да помогне за намаляване на риска от някои видове рак, включително рак на простатата и гърдата .

Пащърнак

Подобен на външен вид на морковите, пащърнакът е друг вид кореноплоден зеленчук с множество уникални ползи за здравето на човека.

Подобно на морковите, пащърнакът става по-сладък, когато има ниски температури. Този зеленчук има леко земен вкус и е питателен. Една чаша (156 грама) варен пащърнак съдържа почти 6 грама фибри и 34% от дневния препоръчителен прием на витамин С. Освен това пащърнакът е отличен източник на витамини В и Е, калий, магнезий и манган.

Високото съдържание на фибри в пащърнака също го прави отличен избор за поддържането на храносмилателната система.

Пащърнакът е идеален продукт за пациентите с диабет. Разтворимите фибри в него водят до намален риск от сърдечни заболявания, рак на гърдата и инсулт.

Червено зеле

Зелето е кръстоцветен зеленчук, който е идеален за комсумация през студените месеци.

Една чаша сурово, червено зеле (89 грама) съдържа 85% от препоръчителния дневен прием на витамин С и големи количества витамини А и К. Също така то е добър източник на витамини от група В, манган и калий.

Не бива да се подценява съдържанието му на антиоксиданти. Яркият цвят на този зеленчук идва от пигменти, наречени антоцианини. Антоцианините принадлежат към семейството на флавоноидите антиоксиданти, които са свързани с редица ползи за здравето. Но най-вече този зеленчук снижава риска от сърдечни заболявания.

Магданоз

Докато много растения умират, когато времето стане студено, магданозът може да продължи да расте и при ниски температури и дори сняг.

Освен че е изключително издръжлив на студа, магданозът е с много ценни хранителни вещества. Само 28 грама от него осигуряват препоръчителния дневен прием на витамин К и над половината от препоръчителния дневен прием на витамин С. Също така е богат с витамин А, фолиева киселина, желязо, калций и калий.

Магданозът е отличен източник на флавоноиди, включително апигенин и лутеолин, които са растителни съединения, които имат много потенциални ползи за здравето. Тези флавоноиди могат да бъдат полезни при загуба на памет и свързаните с възрастта промени в мозъка.

Вярваме, че статията е била полезна с предоставената информация и може да я споделите с бутоните по долу в социалните мрежи.

5/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Вкус - от какво зависи и как да му влияем - CHEF & GASTRO
    Permalink
  2. Дайкон - японското кулинарно изкушение - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни